Πανηγυρίζει το Μαξίμου για Fitch

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε πως μετέβη στο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την σημασία αυτής της εξέλιξης και υπογράμμισε «όπως ξέρετε, η Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς οίκους. Γι’ αυτό, και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη. Μιλάει για “αξιοθαύμαστη προσαρμογή”. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και πρέπει να

τις διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

Στην έκθεσή του με την οποία αιτιολογεί την αναβάθμιση της χώρας, ο Οίκος Fitch τονίζει:

- πως μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης για το 2013, κάτι το οποίο είναι μεταξύ των στόχων του μνημονίου. Ειδικότερα, σημειώνει πως με βάση τα προσαρμοσμένα στοιχεία καταγράφεται πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

- ότι οι οικονομικές αποδόσεις ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και υποστηρίζουν την βασική πρόβλεψη του οίκου ότι η ανάκαμψη θα λάβει χώρα σταδιακά φέτος. Η Fitch Ratings προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος και 2,5% το 2015. Οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, καθώς τόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις όσο και το δημόσιο, βρίσκονται σε θέση να δανείζονται από τις αγορές.

- ότι το βραχυπρόθεσμο κρατικό ρίσκο ρευστότητας έχει υποχωρήσει, αν και αυτό παραμένει σε συνάρτηση με το κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει εντός στόχων του προγράμματος. Η κυβέρνηση δεν έχει πλήρη χρηματοδότηση από το δανεισμό των ΕΕ και ΔΝΤ για την περίοδο 2014-2015, αλλά υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη «γεφύρωση» αυτού του χρηματοδοτικού κενού.

- ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό. Εκτιμά ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο α΄ τρίμηνο του 2015 είναι πολύ πιθανό, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβούν κι εντός του τρέχοντος έτους. Αναφέρει παράλληλα ότι αν και δεν είναι το βασικό της σενάριο, υπάρχει το ρίσκο η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική σε σχέση με την τρέχουσα όσον αφορά τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα