Παιχνίδια εξουσίας με το «μεταναστευτικό»

Τα κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν χθες πώς δεν πρόκειται για λάθος ούτε πώς υποτίμησαν τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αν είναι έτσι, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναθεώρηση του νόμου Ραγκούση σχετικά με τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης των μεταναστών δεύτερης γεννεάς αποτελεί

μία πρώτη άσκηση επιβολής του Πρωθυπουργού προς τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.

Το αποτέλεσμα παραμένει ωστόσο αμφίβολο και οι συνέπειες απρόβλεπτες καθώς ακόμη κι αν κατάπιε την κάμηλο των οικονομικών μέτρων, θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να αποδεχθεί σκλήρυνση του νομικού πλαισίου, θέμα στον πυρήνα της ιδεολογικής της ταυτότητας. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ ή έστω για το τμήμα που θεωρείται ακόμη «παπανδρεϊκό» καθώς ο νόμος Ραγκούση περιλαμβάνεται μεταξύ των επιτευγμάτων της πράσινης διακυβέρνησης. Οι αφετηριακές αυτές δυσκολίες μεγεθύνονται και εξαιτίας της απροειδοποίητης χθεσινής πρωτοβουλίας του Μεγάρου Μαξίμου.

Με την αναθεώρηση του νόμου ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εμφανισθεί συνεπής σε μία από τις βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις ωστόσο ο τρόπος και ο χρόνος ανακίνησης του ζητήματος, σημειωτέον τυπικά δεν υπάρχει απόφαση ΣτΕ καθώς δεν έχει καθαρογραφεί, προκάλεσε πλήθος σεναρίων.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία έχει ως στόχο τον περιορισμό του ζωτικού χώρου της Χρυσής Αυγής και δευτερευόντως των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεύτερη επιδίωξη αποτελεί η αλλαγή της ατζέντας και η επαναφορά ενός πεδίου αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, όπου η Ν.Δ. ενδεχομένως μπορεί να κερδίσει πόντους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η πρόκληση κρίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης οδηγεί και σε δεύτερες σκέψεις. Ο κ. Σαμαράς δοκιμάζει τα όρια των κυβερνητικών του εταίρων και μάλιστα σε ένα εξόχως ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα αλλά ενδεχομένως δοκιμάζει, παράλληλα, και τα όρια θραύσης του κυβερνητικού σχήματος. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι αρκετοί γαλάζιοι με ορίζοντα την εκταμίευση της δόσης αλλά και τα νέα μέτρα άνω των 6 δισεκατομμυρίων που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν την άνοιξη, δεν απέκλειαν αν όχι το μεταναστευτικό ένα ζήτημα σαν το μεταναστευτικό να αποτελέσει την αφορμή για ξεκαθάρισμα, ακόμη και εκλογικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα