Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

11:52 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Συμπληρώνονται σε 10 ημέρες 2 χρόνια από την ψήφιση του Ν. 3074/12, με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Παγκόσμιες ημέρες, όπως η 2 Απριλίου που είναι αφιερωμένη στον Αυτισμό ή η 21 Μαρτίου που είναι αφιερωμένη στο Σύνδρομο Down ή 3 Δεκέμβρη –Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- δεν είναι ημέρες γιορτής και πανηγυριού, αλλά είναι ημέρες που είναι αφιερωμένες όχι μόνο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι όμως και ημέρες δράσης, καταγγελίας

και ουσιαστικής παρέμβασης σε θεσμούς και κοινωνία για τις ομάδες του πληθυσμού που αφορούν.

Τι είναι ο αυτισμός

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις. Στο πλαίσιο της διαταραχής, υπάρχει ποικιλία ως προς τη μορφή των συμπτωμάτων, το συνδυασμό δυσκολιών και το βαθμό βαρύτητας. Επομένως τα αυτιστικά άτομα, από τη μια διαφέρουν σημαντικά από το φυσιολογικό ενώ από την άλλη, διαφέρουν και μεταξύ τους.

Η συχνότητα του αυτισμού

Με την αναγνώριση μιας ποικιλίας μορφών, αρκετές περιπτώσεις εντάσσονται τώρα στις διαταραχές «αυτιστικού φάσματος». Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Δεν κάνει διάκριση από πλευράς φυλής, κουλτούρας ή κοινωνικής τάξης. Από τα 4-5 στα 10.000 παιδιά που έδιναν οι παλαιότερες μελέτες, η συχνότητα τώρα από ορισμένους ερευνητές υπολογίζεται σε 16,8/10.000, ενώ το ποσοστό των υπόλοιπων διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών αντιστοιχεί σε 45,8/10.000. Μολονότι η συχνότητα αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική, γιατί υπάρχουν διαφορετικές μεθοδολογίες στις διάφορες μελέτες, δείχνει όμως ότι οι καταστάσεις αυτές δεν είναι τόσο σπάνιες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 έως 5.000 παιδιά και ενήλικα άτομα με κλασικό Αυτισμό και 20.000 έως 30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της World Autism Organization το 2002, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας η σχετική ανακοίνωση ανέφερε αναλογία 1:500.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά ενός αυτιστικού ατόμου

Το αυτιστικό άτομο μπορεί να έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί να διαθέτει μέγιστη ικανότητα σε μερικές συγκεκριμένες λειτουργίες, σε σχέση με το γενικό επίπεδο λειτουργίας του (π.χ. ζωγραφική, μουσική, μαθηματικοί υπολογισμοί, απομνημόνευση γεγονότων). Περίπου 20%-30% των αυτιστικών ατόμων έχουν νοημοσύνη στον μέσο ή και πάνω από το μέσο όρο. Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία των παιδιών (70%-80%) παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς νοητικής καθυστέρησης. Αυτός ο συνδυασμός διανοητικών μειονεξιών και δυνατοτήτων κάνει τον Αυτισμό ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Ένα άτομο που υποφέρει από Αυτισμό μπορεί να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, όπως χειροκρότημα, περιστροφές ή κούνημα κορμού. Μερικά άτομα με Αυτισμό μπορεί να μιλούν επίμονα ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Το άτομο είναι, επίσης, πιθανό να έχει την ανάγκη να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα ή το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα κατά τις διάφορες δραστηριότητές του. Αν γίνουν αλλαγές στις συνήθειες, το παιδί ή ο ενήλικας αναστατώνεται πολύ και η αναστάτωση πολλές φορές προκαλεί έντονα διαταρακτικές συμπεριφορές όπως ξεσπάσματα οργής. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο με Αυτισμό μπορεί να παρουσιάσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Αυτό οφείλεται σε μιας ανικανότητα να κατανοήσει και να επικοινωνήσει.

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία

«Επειδή μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρόβλεψη από πλευράς Πολιτείας και πολιτικών δεν έχει υπάρξει για την προστασία των δικαιωμάτων και των Ατόμων με Αυτισμό στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την εργασία, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και αλλού, δεν έχει υπάρξει για την δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και την ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά συνεχίζεται η ιατροκεντρική προσέγγιση των Ατόμων αυτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έμφασης της καταγγελίας μας, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες, μέσω των συλλογικών φορέων των γονέων και των οικογενειών τους, θα ήταν υποκριτικό εάν έβγαζε κάποιο άλλο μήνυμα την ημέρα αυτή -2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό-διαφορετικό από την εκκωφαντική σιωπή μας.

Ίσως η εκκωφαντική σιωπή να μπορέσει να αφυπνίσει από τον κοινωνικό και πολιτικό λήθαργο και να κινητοποιήσει κοινωνία και Πολιτεία στον αγώνα καταπολέμησης της απομόνωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εξαθλίωσης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες και των οικογενειών τους, στη δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, μέσα στην οποία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Χ. Νάστα στο 6936-577898.

Keywords
Τυχαία Θέματα