«Παγίδες θανάτου» τα φθηνά φουσκωτά παιχνίδια

Σύμφωνα με την TÜV, πολλά προϊόντα είναι τοξικά, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης, η οποία, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία. Από τα 50 παιχνίδια που ελέγχθηκαν, μεταξύ των οποίων φουσκωτά ζωάκια και στρώματα θαλάσσης που κοστίζουν κάτω των 10 ευρώ, τα 20 δεν πληρούσαν τους βασικούς όρους ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τα ράφια των καταστημάτων. Επιπλέον, έξι φουσκωτά καθίσματα για βρέφη και μικρά παιδιά αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά ασταθή και υπήρχε ο κίνδυνος να ανατραπούν.

«Οι γονείς έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας,

αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θανάτου για βρέφη. Για αυτό και θα πρέπει αυτού του είδους τα καθίσματα να απαγορευθούν πλήρως» δήλωσε η ειδικός της TÜV, Κριστιάνε Ρέκτερ και επισήμανε ότι αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν συχνά βαλβίδες τις οποίες τα παιδιά μπορούν να αποσπάσουν και να καταπιούν. Άλλα παιχνίδια περιείχαν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, σύμφωνα με την ίδια. Η υπηρεσία συμβουλεύει τους γονείς να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες των προϊόντων, να τα αγοράζουν μόνο σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με προδιαγραφές ποιότητας και, σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγουν προϊόντα με έντονη μυρωδιά χημικών.

Πανικοβλημένοι στη θάλασσα

Ωστόσο, τα περισσότερα τέτοιου τύπου παιχνίδια είναι φτιαγμένα σε συγκεκριμένα κινέζικα εργοστάσια, τα οποία βγάζουν προϊόντα που διοχετεύονται κατά εκατομμύρια στην ευρωπαϊκή αγορά, οπότε είναι πολύ δύσκολο για τον καταναλωτή να κάνει ο ίδιος …ποιοτικό έλεγχο. Το ύποπτο με την TÜV είναι το γεγονός ότι προτείνει στους καταναλωτές να προμηθευτούν τα εν λόγω παιχνίδια από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (προφανώς από τη Γερμανία), διότι π.χ. σε ένα κυκλαδίτικο νησί ή σε κάποιο μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο είναι απίθανο να βρει κανείς ένα κατάστημα μεγάλης εμπορικής αλυσίδας που γνωρίζει από τη χώρα του… Συνεπώς οι τοπικές αγορές του ευρωπαϊκού νότου δεν «μπορούν» να πωλούν μπρατσάκια και κουλούρες σε φοβισμένους Γερμανούς…

Keywords
Τυχαία Θέματα