Οριστικό: Χωριστό ψηφοδέλτιο για Δημάρχους – Δημοτικούς Συμβούλους

08:25 3/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Προσπάθεια να σπάσουν οι κομματικές γραμμές στις επικείμενες δημοτικές εκλογές αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κύβος ερρίφθη και πλέον αποτελεί ζήτημα χρόνου η αλλαγή του τρόπου εκλογής των Δημάρχων, αρχής γενομένης από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Το νέο σύστημα, στο οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα

«Καθημερινή», έχει καταλήξει ο Πρωθυπουργός προβλέπει ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.

Συγκεκριμένα, κάθε ψηφοφόρος θα παίρνει δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά. Με άλλα λόγια, οι ψηφοφόροι δεν θα παίρνουν πλέον ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει τον Δήμαρχο και από κάτω τους υποψηφίους του συνδυασμού του. Τα ονόματα των υποψηφίων κάθε συνδυασμού προβλέπεται ότι θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.

Διατηρείται το όριο του 42% για εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Σε διαφορετική περίπτωση πραγματοποιείται επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιθέτως, θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, ανάλογα με τις ψήφους που έλαβαν. Ωστόσο, προβλέπεται ελάχιστο όριο προκειμένου οι υποψήφιοι ενός συνδυασμού να συμμετάσχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό προβλέπεται να οριστεί στο 5%, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ενισχύονται οι πλειοψηφούντες συνδυασμοί. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που πάντως δεν είναι δεδομένο ότι εξασφαλίζει πώς ο εκλεγείς Δήμαρχος θα έχει και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο φόβος της Χρ. Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κομμάτων και να αναδειχθούν οι ικανοί και όχι οι κομματικοί, η προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος συνάδει απολύτως με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό.

Αποκόπτοντας τους υποψήφιους Δημάρχους από τους υποψήφιους συμβούλους, τα κόμματα της συμπολίτευσης μπορούν πιο εύκολα να ποντάρουν σε ισχυρές, υπερκομματικές υποψηφιότητες και να ελπίζουν ότι αυτές θα κερδίσουν την εκλογική κούρσα έναντι των κομματικών γραμμών. Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι θα «σπάσει» η δυναμική που θα εμφάνιζαν τα ενιαία ψηφοδέλτια, είτε αυτά ήταν του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Χρυσής Αυγής. Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι η Χρ. Αυγή θα εκλέξει λιγότερους συμβούλους με τη νέα ενιαία λίστα – καθώς οι υποψήφιοί της θα είναι προφανώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό – απ’ όσους θα εξέλεγε αν, για παράδειγμα, οι σύμβουλοι βρίσκονταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον υποψήφιο Δήμαρχο, για την Αθήνα ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Κατά μία ανάγνωση, δε, η εντολή Σαμαρά στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη να προχωρήσει τη σχετική προπαρασκευή καταδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός, εν αντιθέσει με τα γραφόμενα, δεν έχει αποφασίσει όχι μόνον για εθνικές εκλογές εντός του Φθινοπώρου αλλά ούτε καν αν θα τις πραγματοποιήσει, μαζί με τις δημοτικές και ευρωπαϊκές, τον προσεχή Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα