Οριακές διαπραγματεύσεις για ΔΕΠΑ

«Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί» διεμήνυε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας έτσι τον πυρετό διαβουλεύσεων σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς συζήτησε στο Μπακού για τη συμμετοχή της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Socar στο διαγωνισμό για

τον ΔΕΣΦΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να είναι οι Αζέροι αυτοί που τελικά θα κερδίσουν την κούρσα. Εφόσον αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί τότε θα αποτελεί και ένα σήμα καλής θέλησης προς τους «φίλους» της Ελλάδας σε Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού που δεν έβλεπαν με καλό μάτι μία ρώσικη κυριαρχία σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος γενικός πρόξενος στη χώρα μας, Αλεξέι Ποπόφ είχε ζητήσει να επικρατήσουν οικονομικά κριτήρια στο θέμα της αποκρατικοποίησης τονίζοντας πως αν αυτό συμβεί τότε είναι πολύ πιθανό Gazprom και Sintez να αποκτήσουν τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αντίστοιχα.

Εις ότι αφορά τώρα την ΔΕΠΑ, η αναμενόμενη για σήμερα άφιξη του Αλεξέι Μίλερ, αντιπροέδρου της Gazprom και στενού συνεργάτη του Βλαντιμιρ Πούτιν στην Αθήνα ναι μεν επιβεβαιώνει το ρωσικό ενδιαφέρον λίγες μόλις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει ότι η ρωσική πίεση συνεχίζεται για σειρά όρων της διαγωνιστικής συνεργασίας. Τα πιθανά προβλήματα δεν είναι μόνον ελληνικά αλλά και… ευρωπαϊκά καθώς οι Ρώσοι εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να τεθούν προσκόμματα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεις από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Ο κ. Μίλερ θεωρείται πολύ πιθανόν να συναντηθεί και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως άλλωστε έχει συμβεί και κατά τις δύο προηγούμενες ελεύσεις στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα