ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ» ΤΟΥΣ

Μία ακόμη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους θέλουν να «κλείσουν» το ανενεργό «μπλοκάκι» τους για να γλιτώσουν τα 500 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος. Για να αποφύγουν όμως την καταβολή του τέλους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και κάτι… Και για να μην πληρώσουν ακριβά θα πρέπει να αποφύγουν τις «παγίδες»…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κατεπείγουσα εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στους εφόρους για το ποια αντιμετώπιση θα έχουν όσοι προσέρχονται για διακοπή εργασιών και πως θα εντοπίζονται και θα αποκαλύπτονται περιπτώσεις που μπορεί να υποκρύπτουν

και φοροδιαφυγή.

Στην εγκύκλιο ορίζεται πως όσοι θέλουν να κλείσουν τα βιβλία τους -με τη δυνατότητα που έχουν μέχρι 16/7/2012 να δηλώνουν εκπρόθεσμα στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ τους πως έκαναν διακοπή εργασιών μέσα στο 2011- θα γλιτώνουν τα 500 ευρώ του Τέλους Επιτηδεύματος.

Η ημερομηνία διακοπής της επιχείρησης, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προγενέστερη της τελευταίας συναλλαγής της (όπως προκύπτει από τα βιβλία της τουλάχιστον).

Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται αν η ημερομηνία διακοπής είναι πριν την 1-1-2011 ή υπολογίζεται μέρος μόνον του τέλους επιτηδεύματος, αν η ημερομηνία διακοπής είναι εντός του 2011.

Αν για παράδειγμα δηλωθεί διακοπή για ημερομηνία 31/5/2011 (τελευταία απόδειξη παροχής υπηρεσιών στο «μπλοκάκι»), τότε το τέλος θα είναι 250 ευρώ και όχι 500. Αν η ημερομηνία είναι από τις 16 του μηνός και μετά, τότε λογίζεται ολόκληρος μήνας.

Στις περιπτώσεις που έχει ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθεί φορολογική δήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας και κατ’ επέκταση έχει ήδη επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι μπορούν, εφόσον πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητάς τους, να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση διαγραφής του βεβαιωθέντος ποσού.

Ωστόσο καλό είναι όσοι σπεύδουν στα τμήματα Μητρώου των εφοριών αυτές τις ημέρες για να κλείσουν τα βιβλία τους, να θυμούνται να δηλώσουν πως θέλουν η διακοπή να ισχύσει εκπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, επαγγελματίας δεν έχει κόψει απόδειξη από το 2000 και μετά, αλλά πάει στην εφορία και δηλώνει ως ημερομηνία διακοπής την τρέχουσα (πχ 14/6/2012). Αυτός θα πληρώσει κανονικά τα 500 ευρώ, παρότι έκανε τη διακοπή. Αν δήλωνε οποιαδήποτε ημερομηνία πριν την 1-1-2011, θα γλίτωνε ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος.

Για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής, η εφορία πρέπει κανονικά να του επιβάλει πρόστιμο 120 ευρώ, ορισμένες φορές αυτό παραλείπεται όμως. Γλιτώνει πάντως τα 80 ευρώ εάν πριν πάει στο ταμείο, ζητούσε από τον έφορο «διοικητική επίλυση» για το πρόστιμο ώστε αυτό να μειωθεί στο 1/3, δηλαδή στα 40 ευρώ.

Σε περίπτωση που ζητούσε να γίνει διακοπή πχ στις 16/11/11, τότε το τέλος επιτηδεύματος που γλιτώνει για τον Δεκέμβριο του 2011, του έρχεται «μία η άλλη» με το πρόστιμο εκπρόθεσμης διακοπής.

Με βάση και την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1149/2012) οι εφορίες οφείλουν να εξετάζουν και άλλα πράγματα, όπως πχ αν σ

Keywords
Αναζητήσεις
πως κλεινεις τα βιβλια, διαγραφη τελους επιτηδευματος
Τυχαία Θέματα