ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Νέο κύμα οφειλετών δημιουργείται συνεπεία των δυσβάσταχτων φόρων που πρέπει να καταβληθούν το προσεχές διάστημα από τους φορολογούμενους. Περίπου 20% των φορολογούμενων δεν θα μπορέσει να πληρώσει το τριπλό εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών περίπου 20% των φορολογούμενων (σε σύνολο 5,5 εκατ.) δεν θα μπορέσει να πληρώσει το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από το τριπλό εκκαθαριστικό (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης

και τέλος επιτηδεύματος) έχουν υπολογιστεί στα 5,1 δισ. ευρώ δηλαδή είναι αυξημένοι κατά 363% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2011.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 1.000.000 και οφείλουν περί τα 45 δισ. ευρώ. Μάλιστα από το 2010 μέχρι σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στους 1.000.000 οφειλέτες του δημοσίου προστίθενται ακόμα 500.000 που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι εφορίες έχουν ήδη λάβει εντολή να τους εντοπίσουν και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να εισπράξουν τα ποσά από το τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φόροι που δεν πλήρωσαν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις αφορούν:
1. Πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι που τους επιβλήθηκαν για φοροδιαφυγή μετά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Συνήθως τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι υψηλά, οι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη καταβάλλονται μέρος της οφειλής. Είναι ενδεικτικό ότι ετησίως εισπράττεται μόλις το 1% των προστίμων που επιβάλει η εφορία.
2. Πρόσθετοι φόροι και οι έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν την τελευταία διετία.
3. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΜΥ κλπ). Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησής τους αναλαμβάνοντας το κόστος πληρωμής προστίμων και προσαυξήσεων για την εκπρόθεσμη και τμηματική εξόφλησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα