ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ

Τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματική συμφωνία βάζουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Σε ποια σημεία-δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης έχουν καταλήξει και σε ποια διαφωνούν. Αύριο οι προγραμματικές δηλώσεις.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη από χθες, στο κείμενο με τους «εθνικούς στόχους» της νέας κυβέρνησης, τα τρία κόμματα διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για κυβέρνηση μακράς πνοής, ήτοι

τετραετίας.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην επιτροπή που επεξεργάζεται το προγραμματικό πλαίσιο (Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Στέλιος Αγγελούδης και Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, Σάκης Παπαθανασίου και Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ) έχουν καταλήξει στα εξής σημεία:

Υπάρχει συμφωνία -και αναμένεται να εκφραστεί ως δέσμευση από τον Αντώνη Σαμαρά κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης- προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αντιστοίχως έχει συμφωνηθεί να μη γίνει καμία περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, αν και αυτό -όπως και το παραπάνω- τίθενται υπό την αίρεση της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αλλά και των απαιτήσεων της τρόικας, που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα.Θα ανακεφαλαιοποιηθεί και η Αγροτική Τράπεζα.Θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και θα φτάσει γύρω στο 13%.Θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για δανειολήπτες που πληρούν τους όρους για να συμπεριληφθούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα νομοθετηθεί να μην είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν σε δόσεις δανείων ποσά μεγαλύτερα του 30% των μηνιαίων αποδοχών τους.Θα καταργηθεί η άρση της μετενέργειας και από Σεπτέμβριο θα νομοθετηθεί εκ νέου η κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων.Η φορολόγηση επιχειρήσεων δε θα μειωθεί, αλλά δε θα αυξηθεί κιόλας. Οι μεν εκπρόσωποι της ΝΔ ήθελαν μετ’ επιτάσεως μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, κατά πληροφορίες, τούς διεμήνυσαν ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Οπότε, η φορολογία των επιχειρήσεων θα παραμείνει ως έχει.Δεν αναμένεται να αλλάξει ο νόμος Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες, καίτοι ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά. Η εξέλιξη αυτή επίσης προέκυψε ως πίεση της ΔΗΜΑΡ.Τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να πάρει τον Ιούνιο θα μετατεθούν για το Σεπτέμβριο, ενώ, αν στη Σύνοδο Κορυφής οι εταίροι δώσουν επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε αυτά τα 11,5 δισ. μπορεί να «κοπούν» και να μην εφαρμοστούν όλα εφέτος.

Επίσης, κατά πληροφορίες, σημαντικές συμφωνίες προέκυψαν και αναφορικά με αλλαγές θεσμικού τύπου στο πολιτικό σύστημα. Έτσι, στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων θα υπάρχουν δεσμεύσεις για την μείωση κατά 20% της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης για νεοεκλεγέντες βουλευτές και με θέσπιση «οροφής» για τους παλιότερους, ενώ θα προβλέπεται και δήμευση περιουσιώ

Keywords
Τυχαία Θέματα