ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΕΝΕΥΕΙ ΤΟ… ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Ο Φώτης Κουβέλης εκφράζει επισήμως την ικανοποίησή του για την νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ φοβούνται ότι το «κυβερνητικό κοστούμι» μπορεί να πέσει στενό στο κόμμα τους.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Έχουμε ιδέα πού πάμε να μπλέξουμε και τι μέτρα θα ζητηθούν από αυτή την κυβέρνηση; Εμείς καλά τα συμφωνούμε όλα μεταξύ μας,

αλλά… όταν έρθει η τρόικα και σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας, τα πράγματα μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ». Η διαπίστωση προς το matrix24.gr ανήκει σε κορυφαίο και προβεβλημένο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, το οποίο φοβάται όλα τα εκκρεμή θέματα  που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά και της «δύσκολης συμβίωσης» του κόμματος του Φώτη Κουβέλη με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

«Αγκάθι» οι ιδιωτικοποιήσεις

Αν και στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζουν στο matrix24.gr την ικανοποίησή τους για όσα κατάφερε να «περάσει», αλλά και για όσα κατάφερε να αποτρέψει η ΔΗΜΑΡ στην επιτροπή που φτιάχνει το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης, οι εκκρεμότητες είναι ακόμη πολλές. Και οι διαθέσεις των δανειστών και της τρόικας προς το παρόν άδηλες. Μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ γίνεται για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς, σε όλα τα… «Ζάππειά» του αντιμετώπιζε τις ιδιωτικοποιήσεις περίπου ως «λυδία λίθο» της δημοσιονομικής ανάκαμψης της χώρας και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη διαφωνεί στις… μισές από αυτές. Πηγές της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι έχει διασφαλιστεί ο στρατηγικός ρόλος του Δημοσίου σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά και στις εταιρείες που ελέγχουν τα βασικά αγαθά: ενέργεια, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό. Αυτό, βεβαίως, μένει να φανεί, καθώς στο Μαξίμου συνεχίζουν να βλέπουν με καλό μάτι τις ιδιωτικοποιήσεις ορισμένων εκ των παραπάνω τομέων, ενώ ήδη έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον για κομμάτι του δικτύου της ΔΕΗ, αλλά και για την ΕΥΑΘ.

Συν τοις άλλοις, μένει να φανεί τι θα γίνει με τις μεταφορές, αφού γαλλικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν τον ΟΣΕ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει υπόψη του ενδιαφέρον επενδυτών και για την ενοποιημένη, πια, εταιρεία αστικών συγκοινωνιών, που περιλαμβάνει την ΕΘΕΛ, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ και τον ΟΑΣΑ. Πάντως, στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, θέτουν ευθέως και δημοσίως θέμα «κόκκινων γραμμών». Ο κ. Τσούκαλης, μάλιστα, σε χθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις του, χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του (αλλά κυρίως για τον ίδιο…) την ιδιωτικοποίηση τομέων στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως το νερό, το ρεύμα και η ενέργεια.

Επίσης, φόβο πολλών στελεχών του κόμματος του Φώτη Κουβέλη αποτελούν και οι προθέσεις της τρόικας, αφού ως τώρα οι δανειστές δεν μιλούν με ενιαία φωνή και ουδείς γνωρίζει τι έχουν στο μυαλό τους. Μπορεί, για παράδειγμα, στο προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για καμία νέα μείωση μισθών και συντάξεων και για αποκατάσταση της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων, ωστόσο η τρόικα ως τώρα κινεί

Keywords
Τυχαία Θέματα