Οι πολίτες απορρίπτουν τα νέα μέτρα

Η  συντριπτική πλειονότητα όσων μετείχαν στο οικονομικό βαρόμετρο που πραγματοποιεί η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 80% των ερωτηθέντων, δηλώνει απαισιόδοξο. Το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, αλλά την ίδια στιγμή, μειωμένο κατά 2 μονάδες είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι. Περιορίζεται

πια στο 6%, ενώ το ποσοστό όσων αρνούνται να απαντήσουν αυξήθηκε σε 14% από 11%.

Όσον αφορά στα προσωπικά τους οικονομικά, απαισιόδοξοι δηλώνουν το 83% όσων ερωτήθηκαν (από 81% παλαιότερα) και το ποσοστό αισιοδοξίας περιορίστηκε στο 6% από 9%. Δεν απάντησε το 11% (από 10% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Τα ποσοστά απαισιοδοξίας, διατηρούνται πάνω από το 80% για περισσότερο από έναν χρόνο.

Το 70% του δείγματος αξιολόγησε αρνητικά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο. Εξάλλου, το 86% απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η μείωση του κόστους εργασίας και του κόστους αποζημιώσεων απόλυσης, θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά στις εκτιμήσεις των επιπτώσεων ενδεχόμενης καταψήφισης των μέτρων. Το 41% εκτιμά ότι θα ακολουθήσει στάση πληρωμών, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 36%. Δεν τοποθετήθηκε το 23%.

«Είναι εμφανές ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, είναι αντίθετοι με τις πολιτικές λιτότητας που θέλουν να επιβάλουν οι εταίροι και δανειστές μας, ενώ έχει αρχίσει να αμφισβητείται από την κοινή γνώμη το κατά πόσο η λήψη των σκληρών μέτρων είναι αναγκαία προϋπόθεση την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, που έχει περάσει πλέον στο «αντάρτικο» κατά του Μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα