ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Ο καθοριστικός δεύτερος γύρος όπου θα αναμετρηθούν οι δύο επικρατέστεροι είναι τον Ιούνιο. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στη μεγαλύτερη αραβική χώρα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι κάλπες ανοίγουν σήμερα και αύριο στην Αίγυπτο για τις πρώτες προεδρικές εκλογές στη χώρα από την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου του 2011. Οι δύο επικρατέστεροι από τους υποψηφίους θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, στις 16 και 17

Ιουνίου. Ο κατάλογος των υποψηφίων δέχθηκε αρκετές αλλαγές τους τελευταίους μήνες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποφάσισε τελικώς να έχει υποψήφιο στις εκλογές αυτές, παρ’ ότι αρχικά είχε διατυπώσει την άποψη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές. Η απόφαση να έχουν υποψήφιο προήλθε μετά τη διαπίστωση ότι θα έπρεπε με κάθε τρόπο να μπλοκαριστούν οι βοηθοί του Μουμπάρακ που αποφάσισαν να θέσουν υποψηφιότητα, κυρίως ο Ομάρ Σουλειμάν ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών.

Αρχικά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επέλεξαν τον Χαιράτ Αλ Σάτερ να ηγηθεί της προσπάθειας. Φάνηκε ότι θα είχε καλές πιθανότητες απέναντι στον Ομάρ Σουλειμάν και τον Ισλαμιστή-Σαλαφιστή Αμπού Ισμαήλ. Όμως όταν κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες στην αρμόδια επιτροπή, 10 από τις 23 υποψηφιότητες απορρίφθηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς και οι τρεις προαναφερθέντες. Ο Σουλειμάν απερρίφθη διότι δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει σε μία περιφέρεια τις υπογραφές που χρειαζόταν με βάση το νόμο, ενώ ο Ισμαήλ διότι η μητέρα του ήταν Αμερικανίδα υπήκοος. Επίσης απερρίφθη η αίτηση του δρ. Αιμάν Νούρ, του κοσμικού φιλελεύθερου κόμματος Αλ Θάουρα επειδή δεν είχε περάσει το νόμιμο χρονικό διάστημα από τη φυλάκισή του για απάτη το 2005, όταν είχε κατέλθει στις εκλογές ως αντίπαλος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Μετά τις απορρίψεις, 13 είναι τελικώς οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αιγυπτίων ψηφοφόρων. Κυριότεροι ανάμεσά τους είναι ο πρώην αξιωματούχος των Αδελφών Μουσουλμάνων Αμπντ Αλ Μουνίμ Αμπού Αλ Φουτούχ ο οποίος διεγράφη επειδή αποφάσισε να κατέβει για πρόεδρος όταν το κίνημα είχε αποφασίσει να απέχει και ο λαϊκός υποψήφιος Αμρ Μούσσα, υπουργός Εξωτερικών στα χρόνια του Χόσνι Μουμπάρακ και πρώην Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Εντός του Ισλαμιστικού στρατοπέδου ο Αμπού Αλ Φουτούχ ανταγωνίζεται τον επισήμως υποδειχθέντα από τους Αδελφούς Μουχάμεντ Μούρσι, τον Μωχάμεντ Σαλίμ αλ Αουα δικηγόρο που υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Μουσουλμάνων Ακαδημαικών και τον Αμπντάλλα Αλ Ασάλ που είναι υποψήφιος του ριζοσπαστικού σαλάφι κόμματος Αλ Άσαλα.

Στους λαϊκούς, ο Μούσσα έχει ως αντιπάλους τον Αχμαντ Σαφίκ πρώην αρηχγό των δυνάμεων ασφαλείας επί Μουμπάρακ, καθώς και τον Χαμντήν Σαμπαχί αριστερό Νασσερικής ιδεολογίας, ο οποίος υπήρξε για χρόνια πολέμιος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Όλοι οι υποψήφιοι μιλούν στο όνομα της επανάστασης και της ανάγκης να γίνουν πράξη οι στόχοι που ετέθησαν, να εδραιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η ανεργία και η φτώχεια και να αποκατασταθεί ο ηγετικός ρόλος της Αιγύπτου στα

Keywords
Τυχαία Θέματα