ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΕΖΩΤΟΥ

Κόντρα στους χαλεπούς καιρούς που σκιάζονται από την οικονομική ύφεση το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει ξανά την πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στο σπίτι του σπουδαίου ζωγράφου στην οδό Κριεζώτου.

Το Όσκαρ του Βασίλη Φωτόπουλου, το Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη, τα χειρόγραφα του Γιάννη Ρίτσου. Αυτοί κι άλλοι πολλοί θησαυροί

της πολιτιστικής κληρονομιάς μας βρήκαν φιλόξενη στέγη στην πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Το οίκημα του σπουδαίου ζωγράφου στον αριθμό 3 της οδού Κριεζώτου –κληροδότημα από τον ίδιο στο Μουσείο Μπενάκη-, στο οποίο ο ίδιος έζησε και δημιούργησε επί σαράντα έτη ως το θάνατό του το 1994, ανακαινίστηκε και ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό την Πέμπτη 24 Μαΐου.

Πρόκειται για έναν χώρο που σφύζει από μνήμες μιας ολόκληρης γενιάς καλλιτεχνών –εικαστικών, ποιητών, πεζογράφων, αρχιτεκτόνων, φωτογράφων-, ένα ντοκουμέντο νεοελληνικού στοχασμού. Φυσικά, τον πρώτο λόγο έχει το ίδιο το σύμπαν του Χατζηκυριάκου-Γκίκα –πίνακες, σχέδια, γλυπτά, ακόμη και σκηνικά, πλαισιωμένα και από τα έπιπλα από το περίφημο σπίτι της Ύδρας που κάηκε το 1961.

Οι εργασίες για την ανάπλαση του οικοδομήματος ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν το 2009. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού, και εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.

INFO: Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, εγκαίνια στις 24/05

Keywords
Τυχαία Θέματα