Οι «αγάδες», οι «καρπαζοεισπράκτορες» και τα… κλειδιά

09:09 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έδειξε και η χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου της, δεν βιάζεται να πάρει θέση σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά το οριστικό «πάγωμα» της συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Εξάλλου, μετά τα όσα ακολούθησαν το κυπριακό «όχι», στην Κουμουνδούρου έχει συμφωνηθεί ατύπως και αρρήτως πως δεν χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

να είναι ο πρώτος που θα παίρνει θέση σε μείζονα ζητήματα.

Κλιμακώνεται η επίθεση

Έτσι, χθες, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ΟΣΕ που επισκέφθηκε, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας αναφορικά με τις… (μη) εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά κλιμάκωσε την επίθεσή του προς την κυβέρνηση. Πριν την ομιλία του στους εργαζομένους του Οργανισμού, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει, εμμέσως, στον ρεπορτάζ του «Βήματος» που ήθελε τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει παροτρύνει τους «τροϊκανούς» να δώσουν τα κλειδιά στον Αλέξη Τσίπρα, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Με το άρθρο του αυτό, ουσιαστικά… παρότρυνε την κυβέρνηση να δώσει τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας στην αιχμή της αντιπολιτευτικής του ατζέντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή εκλογών.

Έτσι, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τους κυβερνώντες ως «καρπαζοεισπράκτορες» και τους εκπροσώπους των δανειστών ως «αγάδες». Μάλιστα, έχει τη σημασία του πως χρέωσε στους «αγάδες» το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπάκουσε στις εντολές».
Σε ό,τι αφορά την ουσία, πάντως, να πάρει θέση απέφυγε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου απλώς περιορίστηκε να σημειώσει πως «η περίπτωση του ναυαγίου της συγχώνευσης των δύο τραπεζών αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των συστημικών προβλημάτων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος».

Παράλληλα, διερωτήθηκε «κατά πόσον τα ποσά που έχουν προβλεφθεί μπορούν να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», εξέφρασε την υποψία ότι υπαγωγή των δύο τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μπορεί να έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης μεθαύριο σε κάποιους τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης των εγχώριων τραπεζών», ενώ ήγειρε και θέμα μη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις καταθέσεις, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Πάντως, όλα αυτά τα μείζονα θέματα –και κυρίως τα όσα συμβαίνουν με τις τράπεζες- θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα, οπότε και συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σήμερα, τα μέλη του οργάνου θα επεξεργαστούν και το κείμενο της εισήγησης, επί της οποίας θα διεξαχθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα