«Οχι» από το ΠΑΣΟΚ στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Σε ανακοίνωσή του διερωτάται ποιον εξυπηρετεί αυτή η απόφαση και ποια ανάγκη καλύπτεται, όταν είναι «προφανές» ότι:

•  Η χαμηλή κίνηση της αγοράς στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας, αλλά οφείλεται αυτή κυρίως την περίοδο στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Εξάλλου το ισχύον ωράριο των 72 ωρών την εβδομάδα φαίνεται να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των καταναλωτών.

•  Το όριο των 250 τ.μ. δεν προστατεύει κανέναν. Η

ρύθμιση αυτή είναι έωλη, αφού μπορεί να προσβληθεί νομικά, να καταπέσει και να αποτελέσει την Κερκόπορτα για νέα δεινά και άναρχες καταστάσεις στην αγορά.

•  Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει ενιαίους κανόνες σ’ όλη την Ελλάδα, αγνοώντας με κρατικίστικη και Αθηνοκεντρική αντίληψη τις πραγματικές συνθήκες των περιφερειακών και τοπικών αγορών. Υπάρχουν περιοχές τουριστικής σημασίας που θα πρέπει να λειτουργούν όλα τα καταστήματα ελεύθερα, και άλλες στις οποίες αυτό δεν χρειάζεται. Φυσικά ειδικές περιπτώσεις όπως το κέντρο της Αθήνας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερο σχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διαφωνεί και με τη διεύρυνση των εκπτώσεων, υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν να μειώσει τις τιμές» και προσθέτοντας πως «αν πιστεύουμε ότι αυξάνοντας τις επίσημες ημέρες εκπτώσεων θα μειώνουμε τις τιμές, γιατί να μην έχουμε πάντα εκπτώσεις».

Το ΠΑΣΟΚ καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να μην επιμείνει στις εξαγγελίες του και να προχωρήσει σε διάλογο με την αγορά, τους φορείς και τα κόμματα. Στον διάλογο αυτό είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Εάν όμως η κυβέρνηση επιμείνει στο πλαίσιό της, είναι σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε», κατέληξε στην ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα