Ζητούν την άρση της ασυλίας της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν

Το αίτημα της εισαγγελίας της Λιόν σχετίζεται με παλαιότερες δηλώσεις της Λεπέν κατά τις οποίες παραλλήλιζε της μουσουλμανικές προσευχές σε δημόσιους χώρους με τη γερμανική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Είναι εντελώς τυπικό» αφ’ ής στιγμής η εισαγγελία της Λιόν έχει ανοίξει την υπόθεση, σχολίασε ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο η Λεπέν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πιερ Ρανσέ είχε επιβεβαιώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το «υπουργείο διαβίβασε στις 26 Νοεμβρίου αίτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με το οποίο ζητεί ψηφοφορία

δι’ ανατάσεως της χειρός για το πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν».

Πιο ειδικά, όπως έγινε γνωστό, το αίτημα σχετίζεται με τις δηλώσεις της Λεπέν την 10η Δεκεμβρίου 2010 στη Λιόν της κεντροανατολικής Γαλλίας, με τις οποίες προέβη σε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις προσευχές στον δρόμο, που συνηθίζουν οι μουσουλμάνοι, με την γερμανική κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 2011, η εισαγγελία της Λιόν είχε διατάξει προκαταρκτική έρευνα για «υποκίνηση φυλετικού μίσους», έπειτα από μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον της από το Κίνημα κατά του Ρατσισμού και για την Φιλία μεταξύ των Λαών (MRAP).

Ενώπιον οπαδών της στη Λιόν, η Μαρίν Λεπέν–που τότε διεκδικούσε την προεδρία του Εθνικού Μετώπου–είχε καταφερθεί εναντίον των προσευχών που συνηθίζουν να τελούν οι μουσουλμάνοι στους δρόμους.

«Λυπούμαι, αλλά για εκείνους που αρέσκονται να μιλούν για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόκειται για μία κατοχή, μπορούμε να κάνουμε λόγο γι’ αυτό, γιατί πρόκειται για μία κατοχή εδάφους (…). Πρόκειται για μία κατοχή των εδαφικών περιοχών, των προαστίων στα οποία εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, είναι μία Κατοχή. Βεβαίως δεν υπάρχουν άρματα μάχης, δεν υπάρχουν στρατιώτες, όμως είναι εξίσου μία κατοχή, η οποία επιβάλλεται στους κατοίκους», είχε δηλώσει τότε η Λεπέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα