Ο ύπνος προλαμβάνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

15:21 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ύπνου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστές, ενώ η έλλειψη ή το κακό πρόγραμμα ύπνου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρών οργανικών παθήσεων.

Νέα μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν των ΗΠΑ κατέληξε πως ο ύπνος ανανεώνει και αυξάνει τον αριθμό ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων, ιδίως εκείνων που παράγουν τη μυελίνη, τη «μονωτική ουσία» των νεύρων, η καταστροφή της οποίας σχετίζεται με παθήσεις

όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα συγκεκριμένα κύτταρα αποδείχθηκε πως διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, με την αύξηση να είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά τη φάση REM, που σχετίζεται με την παραγωγή ονείρων.

Η επιστημονική έρευνα βασίστηκε πάνω σε πειράματα που έγιναν πάνω σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε πως όταν τα ποντίκια υποχρεώνονταν να μείνουν ξύπνια, τότε ενεργοποιούνταν τα γονίδια που ρυθμίζουν τον κυτταρικό θάνατο και την αντίδραση στο στρες.

Αν και παραμένει επιστημονικό μυστήριο γιατί οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα χρειάζονται τον ύπνο, διάφορες θεωρίες και επιστημονικές εξηγήσεις έχουν προταθεί, χωρίς να υπάρχει ακόμα ομοφωνία. Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν ότι χάρη στον ύπνο ο οργανισμός ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα