Σαχινίδης: Δεν θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν εκλογές

15:21 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

«Η χώρα είτε θα επιλέξει ένα τρίτο πρόγραμμα είτε και με την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 η Ελλάδα το 2014 μπορεί να έχει μικρή άντληση από τις αγορές», είπε, σημειώνοντας ότι έτσι θα διεκδικήσουμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα της ευρωπαϊκής τράπεζας. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, εν είδει μεγάλου στοιχήματος για την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Απαντώντας

στον Νίκο Χριστοδουλάκη, υποστήριξε ότι η ύφεση προϋπήρχε της επιβολής του μνημονίου και ξεκίνησε το 2008 καθώς και ότι δεν έχει ακούσει κάποια εναλλακτική για το πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε ένα πρωτοφανές πρωτογενές έλλειμμα. «Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να συνεχιστούν με την ίδια ένταση όπως πριν την ένταξη στην ΟΝΕ, μετά από την οποία αρχίσαμε να χάνουμε στην ανταγωνιστικότητα».

«Όλα αυτά έγιναν χάρη στις θυσίες του λαού και των αποφάσεων του πρώτου προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω μιας ηττοπαθούς Ευρώπης που προσκάλεσε το ΔΝΤ, αλλά και έλλειψης πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι με το πρόγραμμα μειώθηκε το έλλειμμα το 2010 κατά 5% και μόνο έτσι κατέστη δυνατό να μιλάμε σήμερα για τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. «Το ερώτημα είναι αν σήμερα συμφωνούμε ποια είναι η ανάπτυξη που δίνει λύση στα προβλήματα. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι παγιδευμένη σε ένα παλιό παραγωγικό μοντέλο», τόνισε, σημειώνοντας ότι μπορεί να μπει σε μονοπάτι διατηρήσιμης ανάπτυξης, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα προχωρήσει στον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης.

Για το κόμμα του, το νέο ΠΑΣΟΚ μετά την κρίση, όπως το χαρακτήρισε, ο Φίλιππος Σαχινίδης, υποστήριξε ότι για να διεκδικήσει το ρόλο του οφείλει να επαναπροσδιορίσει ποιους θέλει να εκφράσει, που δεν μπορεί να είναι άλλοι από τον κόσμο της εργασίας αλλά και της δημιουργίας. Έδωσε πάντως βάρος στις πολιτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να προσδιορίσει με ποιους μπορεί και πρέπει αν συνεχίσει, με ποια στόχευση και ποιες προγραμματικές συμφωνίες, αλλά και τονίζοντας πως οι συμμαχίες δεν μπορούν να ανατρέπουν το λόγο ύπαρξής μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα