Ο τρόμος του ’53 ξαναζωντάνεψε στην Κεφαλλονιά

Αναπόφευκτη είναι η σύγκριση του χθεσινού σεισμού με τον μεγάλο σεισμό του 1953 που αναμφισβήτητα καταγράφεται ως ο καταστροφικότερος στην ιστορία της Κεφαλλονιάς αλλά και ένας από τους χειρότερους σεισμούς που έζησε ποτέ η Ελλάδα, της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο kefaloniainfo.com oι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν

τα Ιόνια νησιά το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, από τον Αύγουστο έως και τον Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες).

Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρεις μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλη τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλλονιά.

Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοούμενους και 2.500 τραυματίες.

Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία συμπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν.

Στην Κεφαλλονιά μικρότερες ζημιές έπαθε το βόρειο τμήμα του νησιού, η περιοχή της Ερίσου και το Φισκάρδο όπου αρκετά αρχοντικά άντεξαν τη καταστροφική μανία των πάνω από 3000 σεισμών και μετασεισμών που έγιναν μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς και είναι από τα ελάχιστα διατηρητέα παραδοσιακά χτίσματα στο νησί.

Ο πληθυσμός των νησιών άλλαξε δραματικά. Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ερήμωσης, απαγόρευσε την εγκατάλειψη των νησιών αλλά παρόλα αυτά χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τρομαγμένοι και απελπισμένοι με κάθε μέσο προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσφέρθηκαν από πολλές χώρες προς τα δοκιμαζόμενα νησιά του Ιονίου. Το ελληνικό κράτος έμοιαζε να μην μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα ειδικά η Κεφαλλονιά να αποστερηθεί μετά τους σεισμούς το σημαντικότερο και δημιουργικότερο κομμάτι του πληθυσμού της μέσω της μετανάστευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα