Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΟΥΕΝΤΕΣ

Σε δήλωση για το χαμό του «εθνικού» συγγραφέα του Μεξικού, Κάρλος Φουέντες, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, προέβη ο Γιώργος Παπανδρέου

«Ο Κάρλος Φουέντες, Μεξικανός γεννημένος στον Παναμά, πολίτης του κόσμου, εξέφρασε με αριστοτεχνικό τρόπο την υπαρξιακή αγωνία που δημιουργεί η σύγκρουση των οικουμενικών αξιών με τη σύγχρονη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα», αναφέρει στη δήλωσή του ο τέως πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Περισσότερο ιδεολόγος

παρά πολιτικός, χρησιμοποίησε, όπως ο ίδιος ανέφερε, τα βιβλία του «σαν βόμβες» κάνοντας γνωστή τη φωνή της Κεντρικής Αμερικής παγκοσμίως.

Έδωσε μάχες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες. Συμμετείχαμε μαζί στην Επιτροπή Ηγετών του Κόσμου για τα Ναρκωτικά, ένα θέμα που τον άγγιζε ιδιαίτερα, καθώς συνδεόταν με προσωπικά βιώματα αλλά και με την κατάσταση βίας που παρατηρείται στο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική λόγω μιας αδιέξοδης κατασταλτικής πολιτικής.

Όπως και ο ήρωας σε ένα από τα πιο γνωστά του βιβλία, Αρτέμιο Κρουζ, έβλεπε με πικρή ειρωνεία την απόσταση ανάμεσα στο όραμα και την υλοποίησή του χωρίς να χάνει ποτέ την ελπίδα του, ότι ο πολιτισμός θα νικήσει στο τέλος τη βαρβαρότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα