Ντράγκι: Ανακάμπτει η Ευρωζώνη

08:17 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

«Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους» δήλωσε ο Ντράγκι στο πλαίσιο της ομιλίας που έδωσε στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη.

Στρέφοντας το βλέμμα του στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι στάθηκε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θεσπίστηκε στα τέλη του 2012, υπογραμμίζοντας πως οι απειλές της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες «το σύνολο των οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των τραπεζών και των νοικοκυριών, επωφελούνταν».

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να κάνει και πάλι το ίδιο εφόσον καταστεί απαραίτητο, παρόλο που αυτό το μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,4% σε σχέση με το 1,2% τον Απρίλιο. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά κάτω από τον στόχο του 2% της τράπεζας, ενώ η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 12,2%, τροφοδοτώντας περαιτέρω προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει σταδιακά. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα