ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN ΚΑΙ ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Αρνητικές επιπτώσεις στις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις προκαλούν στους πάσχοντες από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Περίπου 66.000 είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα.

Τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην καθημερινότητα όσων πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), μεταξύ των οποίων η Νόσος του Crohn και η Ελκώδη Κολίτιδα, αναδεικνύει πρόσφατη παγκόσμια έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 Ευρωπαίοι, ανάμεσα τους και Έλληνες,

προκαλούν προβληματισμό.

Το 55% των ασθενών σημειώνει πως τα ΙΦΝΕ έχουν επηρεάσει αρνητικά την καριέρα τους, τις ευκαιρίες εξέλιξης και δυνατότητας υψηλότερου εισοδήματος, ενώ το 50% αναγκάζεται να απουσιάσει από την εργασία του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στις προσωπικές τους σχέσεις, πάνω από το 50% των ασθενών υποστηρίζει ότι τα ΙΦΝΕ τους εμποδίζουν να έχουν στενές προσωπικές σχέσεις, ενώ πάνω από 25% υποστηρίζει ότι η νόσος αποτέλεσε την αιτία διακοπής μιας προσωπικής σχέσης τους.

Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα και πανελλήνιας έρευνας, του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας & Διατροφής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και τον αντίστοιχο Βορείου Ελλάδος και την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των ΙΦΝΕ.

Το 65% αναφέρει αίσθημα ψυχικής έντασης (στρες) ως αποτέλεσμα της νόσου, ενώ το 70% περίπου των ασθενών αποζητά επιπλέον διαιτολογική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ 3 στους 10 ασθενείς δηλώνουν ότι δεν ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την ασθένεια και τις διαθέσιμες θεραπείες. Το 30% όσων ενημερώνονται λαμβάνουν την πληροφόρηση από το θεράποντα ιατρό, με το Internet να κερδίζει συνεχώς έδαφος, ως πηγή πληροφόρησης.

«Στόχος είναι να πιστέψουν οι ασθενείς ότι η νόσος δεν είναι ταμπού! Πρέπει να δράσουν και να ενημερωθούν, καθώς με τη σωστή ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση η νόσος crohn και η ελκώδης κολίτιδα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ενώ μέσω της κατάλληλης θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής, κα Αλεξάνδρα Γκλιάτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα