Νομοθετική ρύθμιση για δέσμευση καταθέσεων «μαύρου» χρήματος

Με αυτό το σκεπτικό μία σημαντική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει τη δυνατότατα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων, προωθείται στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, με τροπολογία στο ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων.

Με τη νέα ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου

δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου.

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται:

1) η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων και

2) η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το δημόσιο άμεσα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρήματα που είναι δεσμευμένα στο πλαίσιο των εξής υποθέσεων: Energa-Hellas Power, Λαυρεντιάδη, απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, Τσοχατζόπουλου , γιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά κ.α

Keywords
Τυχαία Θέματα