Τρέχει μόνο με αέρα

Το τριθέσιο όχημα έχει μήκος 2,07 μ. και μόλις 220 κιλά βάρος και φιλοδοξεί να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης. Το τριθέσιο AirPod κινείται με συμπιεσμένο αέρα, ο οποίος αποθηκεύεται υπό πίεση 350 μπαρ σε ένα ρεζερβουάρ 175 λίτρων. Η έδρα της εταιρείας είναι στο Λουξεμβούργο και τη γαλλική πόλη Καρός.

Στο αυτοκίνητο ο οδηγός κάθεται μόνος του μπροστά και οι άλλοι δύο επιβάτες ανάποδα με πλάτη προς αυτόν. Για την κίνηση του AirPod φροντίζει ένα μονοκύλινδρο μοτοράκι με 4 Κιλοβάτ ισχύ, το οποίο εφοδιάζεται με συμπιεσμένο

αέρα από το ρεζερβουάρ και έτσι ενεργοποιείται παλινδρομικά το έμβολο του κινητήρα και στη συνέχεια οι τροχοί. Στο τέλος της διαδικασίας εξέρχεται ο αέρας από την εξάτμιση, ενώ το ρεζερβουάρ γεμίζει μέσα σε τρία λεπτά και επαρκεί για έως 220 χιλιόμετρα αυτονομία. Το πειστικότερο επιχείρημα υπέρ του AirPod είναι χωρίς αμφιβολία το κόστος των 50 λεπτών (μισού ευρώ) στα 100 χλμ. Η MDI αναφέρει ως τελική ταχύτητα 70 χλμ./ώρα, επιβεβαιώνοντας έτσι τον χαρακτηρισμό του AirPod ως μοντέλου πόλης.

Ο εμπνευστής του οχήματος είναι ο 71χρονος Γάλλος μηχανικός Γκι Νεγκρέ, ο οποίος εξέλισσε τη δεκαετία του 80 κινητήρες για μονοθέσια της Φόρμουλα 1.

Ο Νεγκρέ φαίνεται ότι βρήκε επιτέλους με την ινδική Tata έναν επενδυτή για την βιομηχανική παραγωγή του AirPod σε τιμές εκκίνησης από 7.000 ευρώ. Αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France, τελικά όμως αγόρασε τα δικαιώματα του αυτοκινήτου ο Ινδός μεγαλοεπιχειρηματίας Ράταν Τάτα πληρώνοντας 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο αρκετοί ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις, κατά πόσον θα καταφέρει να ξεπεράσει η συγκεκριμένη τεχνολογία το βασικό πρόβλημα της χαμηλής αποδοτικότητας, που έχουν οι κινητήρες συμπιεσμένου αέρα. Ωστόσο η Tata Motors ανακοίνωσε, ότι τα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει στις Ινδίες τη μαζική παραγωγή ενός τετράτροχου μοντέλου με τέτοιον κινητήρα. Επίσης και η γαλλική εταιρεία PSA (Peugeot/Citroen) θα λανσάρει ένα υβριδικό σύστημα από συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και από κινητήρα συμπιεσμένου αέρα, χάρη στον οποίο θα μειώνεται δραστικά η κατανάλωση καυσίμου.

ΠΗΓΗ : Autoreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα