Να γυρίσει το χαρτί της λιτότητας επιχειρεί η κυβέρνηση

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Πλάτη» -μοιάζει να- βάζουν ΗΠΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ευρώπη βλέπει πάντως …νέο δάνειο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε το μήνυμά του στο Βερολίνο ότι «δεν αρκεί η λιτότητα» και ότι ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξει η συνταγή για έξοδο από την κρίση. Από κοντά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

που δεν ξεχνά να υπενθυμίζει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί», αλλά και το μέλος του Ταμείου η Βραζιλία που μοιάζει να λειτουργεί ως «λαγός» φωνάζοντας και εκείνη με την σειρά της ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Όμως το ΔΝΤ είναι και εκείνο που χτύπησε «καμπανάκι» ότι «αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα έρθουν επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Λένε λοιπόν πως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και έτσι στην Κυβέρνηση αρχίζουν να καλλιεργούν κλίμα ενόψει ενός πολύ θερμού και κομβικού φθινοπώρου… Η τρόικα επιστρέφει Ελλάδα και «τσεκάρει» τα πάντα, ενώ διεξάγονται και οι γερμανικές εκλογές, που προς το παρόν δεν επιτρέπουν στην Καγκελαρία να ανοίξει τα χαρτιά της. Η γραμμή δεν έχει αλλάξει και είναι γνωστή: Δημοσιονομική προσαρμογή και …ανάπτυξη!

Η Αθήνα αφενός διαμηνύει ότι …πάει για πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας «τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2013 θα καταδείξουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Τυχόν απόκλιση του προγράμματος δεν θα καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Το στοίχημα λοιπόν είναι διπλό: Από την μια πρωτογενές πλεόνασμα για να αιτηθεί η Αθήνα «ελάφρυνση του δημοσίου χρέους» όπως άλλωστε έχει δικαίωμα και από την άλλη όχι περαιτέρω «ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις». Δύσκολο το εγχείρημα εάν αναλογιστεί κανείς πως περίπου 8,5 δισ. ευρώ φόρων πρέπει να εισπραχθούν μέσα σε 6 μήνες. Και όπως αποδεικνύει η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα νοικοκυριά έχουν «στραγγίξει». Για αυτό και η Κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους –ενόψει και έλευσης τρόικας- πως η Ελλάδα δεν αντέχει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Η Ευρώπη πάντως έχει βάλει επί τάπητος και το θέμα «νέο δάνειο» προς την Αθήνα, εάν πιστέψουμε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Bundesbank το οποίο φέρεται να έχει αποδέκτες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το περιοδικό, «η Bundesbank αναμένει ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές. Το έγγραφο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές τις αναγκαίες διαδικασίες, ώστε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα να είναι έτοιμο – για κάθε περίπτωση – το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014»
Το έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας που το περιοδικό έχει στην κατοχή του, ουσιαστικά μιλά για φτωχές επιδόσεις της ελληνικής πλευρά και εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να πετύχει.

«Oι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οριακά ικανοποιητικές, γεγονός που γεννά νέες αμφιβολίες για την ικανότητά της να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», γράφει το Spiegel.

Θεωρεί μάλιστα πως οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι εξαιρετικά υψηλοί και πως οι ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα από τις αρχές του 2014 το αργότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα