Να φέρει τη μελέτη, αλλιώς αερολογεί!

Ο κ. Χατζηδάκης επιχείρησε να αμφισβητήσει την αποκάλυψη του Matrix24.gr με ένα email από τμήμα του ΟΟΣΑ, χωρίς παραλήπτη, το οποίο όμως επιβεβαιώνει πλήρως αντί να διαψεύδει το δημοσίευμα.

Να φέρει τη μελέτη, αλλιώς όλα όσα λέει είναι αερολογίες. Αυτή είναι σχόλιο του ΠΑΣΟΚ σε όσα επικαλείται ο υπουργός Ανάπτυξης ως απάντηση

στην αποκάλυψη του Matrix24.gr ότι παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης του ΟΟΣΑ η οποία δεν έχει γίνει.

«Τέτοια μελέτη που επικαλείται ο κ.Χατζηδάκης, προστίθεται στο σχόλιο της Ιπποκράτους δεν υπάρχει. Αν υπάρχει, να μας την φέρει, γιατί του έχει ζητηθεί από όλα τα κόμματα και δεν την έχει παρουσιάσει. Διαφορετικά, όλα τα παραπάνω είναι αερολογίες που τον εκθέτουν».

Ο κ. Δ. Παπαδημούλης

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για την αποκάλυψη του matrix24.gr που δείχνει ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ που επικαλείται ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν έχει γίνει ως τώρα, αλλά… θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προωθούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με βάση μια μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία θα τελειώσει το φθινόπωρο! Δεν έχουν τσίπα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του matrix24.gr.

Υπενθυμίζεται ότι το email του Τμήματος Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ δια της κας Ania Thiemann, αναφέρει ότι διεξάγεται μελέτη από τον Ιανουάριο 2013, η οποία θα παρουσιάσει τις εισηγήσεις της στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ στα δεδομένα της μελέτης αναφέρεται ότι η ολοκλήρωσή της θα γίνει τον Νοέμβριο 2013.Επίσης αναφέρει ότι αυτά πουν παρουσιάστηκαν είναι κάποια πρώτα συμπεράσματα. Από εκεί μέχρι τους ισχυρισμούς του υπουργού υπάρχει τεράστια απόσταση, γιατί δεν πρόκειται για οριστικά αποτελέσματα μελέτης αλλά πρώτες ενδείξεις οι οποίες μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας αναλόγως των δεδομένων που προκύπτουν.

Η ΕΣΥΕΕ

Όπως αναφέρεται σε επιστημονική τεκμηρίωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι αλήθεια πως η κυρίαρχη οικονομική σκέψη θεωρεί πως ο ανταγωνισμός στην αγορά προϊόντος ενισχύεται με την κατάργηση ρυθμίσεων και εμποδίων που είχαν θεσμοθετηθεί στο παρελθόν. Μία όμως πιο προσεκτική ματιά, και συγκεκριμένα στη μελέτη του ΟΟΣΑ (WP No 575/2007), αποδεικνύει πως δεν υπάρχει ειδική αναφορά στη διεύρυνση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Ελλάδα. Η μελέτη βέβαια αναφέρεται σε μία σειρά από τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για τόνωση του ανταγωνισμού όπως:

- Το άνοιγμα των αγορών στο εμπόριο και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

- Νομοθεσία για τον ανταγωνισμό αλλά και επιβολή αυτών των πολιτικών (συμβουλευτική και προστασία των καταναλωτών, αντιμονοπωλιακές πολιτικές και μέτρα, ανεξαρτησία και διαφάνεια, κάλυψη και εξαιρέσεις, κατάχρηση κυριαρχίας κλπ).

- Ρυθμιστικές πολιτικές στους ανταγωνιστικούς τομείς (διανομή, ωράριο λειτουργίας, προωθητικές ενέργειες, συγκέντρωση και μονοπωλιακή δύναμη κλπ).

- Ρυθμιστικές πολιτικές σε βιομηχανίες δικτύων, δηλαδή σε τομείς όπως, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός, μεταφορές (πρόσβαση τρίτων, επενδυτικά κίνητρα, ιδιοκτησία).

Δεν υπάρχει ρητή αναφορά από τον ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Αν και έχουν παρέλθει σχεδόν 6 χρόνια από την εκπόνηση της μελέτης και έκτοτε έχουν λάβει χώρα πολλές αλλαγές και έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι θέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εστιάζουν στην ενίσχυση του ρόλου των αρχών του Ανταγωνισμού, στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τον Ανταγωνισμό και τις σχετικές πολιτικές (δείκτης CLP), στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, στη δομή και στα θεσμικά εμπόδια στον κλάδο του ηλεκτρισμού, στα εμπόδια εισόδου στις αεροπορικές μεταφορές κλπ. Δεν υπάρχει όμως ρητή αναφορά στην Ελλάδα για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, όπως καταγράφεται για άλλες χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Γαλλία, Δανία Ιταλία, Νορβηγία κ.ά.).

Keywords
Τυχαία Θέματα