ΜΥΘΟΣ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

07:30 9/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Όσο ισχύει το μνημόνιο η κρατικοποίηση είναι αδύνατη καθώς ακόμα και αν το δημόσιο καλύψει το 100% της ανακεφαλαιοποίησης, είναι υποχρεωμένο εντος 5ετίας να πουλήσει τη συμμετοχή του.

Εκ του ουκ άνευ είναι η συζήτηση περι κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Στην πραγματικότητα το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα δοθούν κίνητρα στους σημερινούς μετόχους για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Όσο ισχύει το μνημόνιο

κρατικοποίηση δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο για μια μεταβατική περίοδο.

Ακόμα και αν αποκλειστούν οι ιδιώτες μέτοχοι από την ανακεφαλαιοποίηση και οι αυξήσεις κεφαλαίου καλυφθούν κατά 100% από τον δημόσιο τομέα σύμφωνα με το μνημόνιο οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν και εντός 5 ετών θα πρέπει απαραίτητα (δίχως όριο τιμής) να πωληθούν σε ιδιώτες. Μάλιστα η τρόικα εκτιμά ότι τα έσοδα από την πώληση των τραπεζών θα ανέλθουν στα 16 δις. (ενώ θα έχουν τοποθετηθεί 50 δις. για την εξυγίανση τους). Δηλαδή για να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες θα πρέπει να ανατραπεί το μνημόνιο καθώς ακόμα και αν για λόγους μικροπολιτικής αποκλειστούν οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών το δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο μετά από 5 χρόνια να πουλήσει τις τράπεζες σε άλλους ιδιώτες (πιθανότατα ξένους). Σύμφωνα με το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση προβλέπεται να δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών ώστε να εξασφαλιστεί η ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι με όσα περισσότερα κεφάλαια συμμετέχουν οι ιδιώτες τόσο λιγότερα θα απαιτηθούν από το δημόσιο. Είναι αυτονόητο ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν από το δημόσιο δεν θα είναι δωρεάν αλλά θα εξασφαλίζουν μια σημαντική απόδοση στο δημόσιο.

Την ανάγκη να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε: «Κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όχι μόνο για να περιοριστεί το ποσό των δημοσίων κεφαλαίων που θα πρέπει να δεσμευτούν στις ελληνικές τράπεζες και να περιοριστεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση διαφανών και αναπτυξιακών οικονομικών και χρηματοοικονομικών κριτηρίων». Σημείωσε ακόμα ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, θα καλύψει τις ζημίες από το PSI καθώς και αυτές που θα προκύψουν από τη διαγνωστική άσκηση της BlackRock και δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα