ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

07:30 9/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Θεσμικό, φορολογικό και χρηματοδοτικό αδιέξοδο για πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις που κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Παράταση έξι μηνών για την εφαρμογή του νόμου Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι «Ενώσεις» κινδυνεύουν με κατάρρευση. Το βάρος της απόφασης από την οποία εξαρτάται η επιβίωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) έχει πέσει στον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ναπολέων Μαραβέγια, ο οποίος έχοντας γνώση του χώρου έχει αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη παρέμβασης. Ποιο είναι

το πρόβλημα; Ο νόμος Σκανδαλίδη έθετε ως τελική προθεσμία για τη μετατροπή των Ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς την 30η Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Επειδή ωστόσο η ψήφιση του νόμου καθυστέρησε, χωρίς μάλιστα να περάσουν εν τέλει από τη Βουλή ορισμένες απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ για τη μετατροπή απαιτούνταν πλήθος χρονοβόρων διαδικασιών, η προθεσμία πλησιάζει στη λήξη της χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Το θέμα θα ήταν μικρής σημασίας εάν είχε μόνον τη διοικητική – θεσμική πλευρά. Γίνεται όμως δραματικό καθώς η χρηματοδότηση, η εμπορική πίστη και συνεπώς η ίδια η θέση στην αγορά και η υπόσταση των συνεταιρισμών τίθεται σε αμφισβήτηση. «Ποιος θα χρηματοδοτήσει ή ποιος θα τροφοδοτήσει επί πιστώσει μια συνεταιριστική εταιρεία της οποίας το αύριο βρίσκεται σε εκκρεμότητα;» λέει χαρακτηριστικά, παράγοντας του χώρου. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μεγάλες ΕΑΣ, στο μέσο της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τράπεζες, τους συνεργάτες τους κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές οργανώσεις έχουν πλέον ακάλυπτες επιταγές, αδυναμία εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, τη στιγμή μάλιστα που οι τζίροι τους, εκ των πραγμάτων, υποχωρούν δραματικά.

«Επειδή πρόκειται για υπηρεσιακή κυβέρνηση, εάν ο υπουργός δεν ήταν γνώστης του χώρου, δύσκολα θα βρίσκαμε άκρη», σχολιάζει παράγοντας του αγροτικού τομέα. Από την άλλη πλευρά ο κ. Μαραβέγιας στις λίγες ημέρες της παρουσίας του στην οδό Αχαρνών έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπισαν την εφετινή χρονιά, πιο έντονα από κάθε άλλη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αναζητούμε λύσεις», δηλώνει ο υπηρεσιακός υπουργός μία από τις πρώτες κινήσεις του οποίου ήταν να συναντηθεί με εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να συζητήσει για τη ροή χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα