ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ «ΚΟΚΤΕΙΛ» ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

07:30 9/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Εκρηκτικό μείγμα ύφεσης και πληθωρισμού «στοιχειώνει» την Ελλάδα κάνοντας πιο αχνό το φως στην άκρη του τούνελ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η υψηλή ανεργία, τα «λουκέτα», ο πληθωρισμός, η έλλειψη ρευστότητας οδηγούν την χώρα στα ..βράχια, υποχρεώνοντας έτσι την όποια Κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες να λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μία πιθανή νέα

εκλογική αναμέτρηση σε απαγορευμένη ..επιλογή!

Η χειρότερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση που «χτύπησε» την ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο της χρονιάς ανατρέπει τα δεδομένα και καθιστά τις προσδοκίες για σταδιακή επάνοδο σε τροχιά ανάκαμψης, έστω και σε οριακό βαθμό, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους -δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών- κάτι σαν άπιαστο όνειρο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,5%, όταν οι προσωρινές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 6,2%.

Δείχνουν ακόμη βουτιά των επενδύσεων κατά 21,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία συνοδεύεται από πτώση της κατανάλωσης 7,5%.

Έτσι, η πρόβλεψη για ύφεση 4,7% στο σύνολο του έτους είναι σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα αναθεωρηθεί από τη νέα κυβέρνηση, όταν και όποτε αυτή προκύψει.

Ήδη, άλλωστε, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση είναι πιθανόν να ξεπεράσει και πάλι φέτος το 5,5% ή ακόμα και το 6%, σε ένα δραματικό σκηνικό, όπου τον τόνο δίνουν η παρατεταμένη ακυβερνησία και η αβεβαιότητα.

Ο πληθωρισμός, από την άλλη πλευρά, αν και υποχωρεί (από 1,9% τον Απρίλιο σε 1,4% το Μάιο), παραμένει σε ασύμβατα με το μέγεθος της ύφεσης επίπεδα, με τις τιμές να μην ακολουθούν σε καμία περίπτωση τις περικοπές μισθών και εισοδημάτων που έχουν προηγηθεί και που φτάνουν ακόμη και σε ποσοστά 30%.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε βασικά αγαθά ο τιμάριθμος τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το μέσο όρο, όπως το 5,8% στην ομάδα «Στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού ή κατά 1,7% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ζάχαρη – σοκολάτες-γλυκά – παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων.

Σε άλλες εποχές θα ήταν πολύ καλό νέο οι εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο, όπου η ψαλίδα κλείνει. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 41,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όμως, η αιτία της δραστικής συρρίκνωσης φαίνεται να κρύβεται περισσότερο στη βουτιά των εισαγωγών κατά 16,6%, που δεδομένου ότι εφόσον περιορίστηκε η κατανάλωση μειώνονται και οι εισαγωγές, ενώ υπάρχει και το «αγκάθι» της ασφάλισης των ελληνικών εισαγωγών και η άρνηση πληρωμής τους με οποιοδήποτε άλλο μέσο πλην μετρητών και λιγότερο στην αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά μόλις 1,6%.

Πτωτικά κινήθηκε και ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Απρίλιο παρουσιάζοντας κάμψη 2,2%, με τον μέσο Δείκτη για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου να μειώνετα

Keywords
Τυχαία Θέματα