Μόνη σωτηρία η κατάργηση του Μνημονίου με έναν νόμο»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ως «επικίνδυνη». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει έναν κορμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά,

του επισήμανε ότι «δεν σώζεται ακόμη και αν αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής την δημόσια περιουσία».

 Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα είναι τα εξής:

Δεν έχει νόημα να συζητάμε για τον προϋπολογισμό, γιατί όλα είναι στον αέρα. Οι εκτιμήσεις για τα δημόσια έσοδα θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά εκτός πραγματικότητας, εξαιτίας της ύφεσης.

- Η κ. Μέρκελ έχει το δικό της σχέδιο για τη γερμανική Ευρώπη και θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους.

- Η τρικομματική κυβέρνηση, αφού προεκλογικά τρομοκράτησε, εκβίασε και εξαπάτησε το λαό, πέταξε στα σκουπίδια ακόμη και την προγραμματική συμφωνία. Το κρυφό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι οι απαιτήσεις των μαθητών, υιοθέτησε τη στάση του «καλού και υπάκουου μαθητή».

-Ξεκινήσατε να κουβεντιάζετε τον Ιούλιο για μέτρα 11 δις. και από τη σκληρή σας διαπραγμάτευση, στο τέλος τα μέτρα, έφτασαν τα 19 δις. Μόνο και μόνο για να κάνετε το χατίρι των τραπεζιτών, που τα ζητάνε επιτακτικά.

- Κι όλα αυτά, ακολουθώντας τη στρατηγική του «καλού μαθητή». Δεν πέρασαν, όμως, λίγες ώρες από την υπερψήφιση του πιο σκληρού πακέτου στην Ιστορία και ο καλός ο μαθητής δεν περνά τη βάση. Μετεξεταστέος για το Δεκέμβρη και βλέπουμε. Ψηφίσατε τα μέτρα με το παραπάνω, αλλά τη δόση δεν την πήρατε.

- Μας λέγατε ότι αν δεν εκταμιευθεί ως τις 16 Νοέμβρη, θα πεινάσουμε. Το μόνο που θα καταρρεύσει στις 16 Νοεμβρίου, θα είναι ό,τι έχει απομείνει πια από την αξιοπιστία σας. Τώρα ήρθε η ώρα να λουστείτε αυτά που εσείς δημιουργήσατε. Να λουστείτε αυτό το κλίμα του εκφοβισμού και της ανασφάλειας που δημιουργήσατε. Η στρατηγική σας έγινε κομμάτια γιατί ήταν ανόητη στρατηγική.

-Σκεφτήκατε: αφού είμαστε μικροί, ας πάμε κοντά στον ισχυρό, στην κ. Μέρκελ. Στρώσατε τα κόκκινα χαλιά για να έρθει η κ. Μέρκελ και δεν πήγατε στη συνάντηση πρωθυπουργών των χωρών του Νότου.

-Η στρατηγική αυτή δεν είναι μόνο αναξιοπρεπής, είναι και αναποτελεσματική. Δεν βλέπει το πρόβλημα: ότι, δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Και η λύση του δεν θα είναι ελληνική, αλλά συνολική για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.

-Ακόμη κι αν σας αγαπούσε η κ. Μέρκελ, κ. Σαμαρά, δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα για εσάς, που να μην το ζητούσε αργότερα και η Ισπανία ή η υπερχρεωμένη Ιταλία.

- Σε τι σας εκβιάζουν οι εταίροι; Όλα τα έχουν πει και εσείς σε όλα έχετε συμφωνήσει. Όταν η καγκελάριος δήλωνε ότι χώρες με δημόσιο χρέος πάνω από 90%, τι νομίζατε; Ότι δεν το εννοούσε; Ότι το είπε κατά λάθος;

- Δε σας είδα να αντιδράτε. Γιατί τώρα πανικοβάλλεστε; Τον ειδικό

Keywords
Τυχαία Θέματα