Μ.Κοππά: Όχι à la carte προσέγγιση για την Τουρκία

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα σε τέλμα. Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν με αρκετή σαφήνεια πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση: η Άγκυρα θεωρεί πως αυτές μπορούν προχωρούν σύμφωνα με τις προτεραιότητες της και να παρακάμπτει την Κυπριακή Προεδρία χωρίς συνέπειες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεση του ότι αυτή η à la carte προσέγγιση είναι εντελώς απαράδεκτη. Αυτό είναι ένα ζήτημα αρχής και σεβασμού της ευρωπαϊκής θεσμικής τάξης εκ μέρους μιας υποψήφιας χώρας κι όχι απλά διμερές

ζήτημα της Τουρκίας με την Κύπρο» τόνισε και πρόσθεσε: «Θυμίζω ότι η επιμονή των Τούρκων ομολόγων μας, βουλευτών από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, να μην αποδεχτούν την παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας οδήγησε στην ακύρωση της 70ης συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, που είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2012».

Όσον αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας, η κ. Μαριλένα Κοππά υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται στο Κυπριακό.

«Το 2012 γίναμε μάρτυρες της συνέχισης των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και της κλιμάκωσης των απειλών κατά κρατών μελών. Παρά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας τον περασμένο Μάιο, τουρκικά σκάφη συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο και η απαραίτητη συνεργασία τους με την ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει βελτιωθεί. Συνεχίζονται οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, και καμία πρόοδος δεν έχει παρατηρηθεί.»

Ακόμη η ευρωβουλευτής ζήτησε να συμπεριληφθεί στην έκθεση αναφορά στη βάρβαρη εκτέλεση των 3 Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι, πράξη που υπονομεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το κουρδικό ζήτημα. Τόνισε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, όχι μόνο από τις γαλλικές, αλλά και από τις Τουρκικές αρχές. Παράλληλα, όλα τα μέρη θα πρέπει να εργαστούν για τη συνέχιση και την επιτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Για την ΠΓΔΜ

«Εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των κρατών μελών και υποψηφίων χωρών οφείλουν να επιλύονται πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε η κ. Μαριλένα Κοππά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας και απαντώντας σε τοποθετήσεις ξένων συναδέρφων της, η Μαριλένα Κοππά σημείωσε :

«Είναι σαφές, ότι η Ιστορία είναι για τους ιστορικούς. Όμως ο αλυτρωτισμός είναι δική μας υπόθεση, των πολιτικών, και οφείλουμε να απαντήσουμε. Η Ελλάδα, λαμβάνοντας την πρωτοβουλία με την πρόταση για υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών έδειξε την πρόθεση της να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Πέραν αυτού, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, ενώ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Επιτρόπου, αρμοδίου για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. Υπογραμμίζω ότι τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των κρατών θα πρέπει να επιλύονται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας, ιδανικά πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε καταστάσεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Το παράδειγμα της Κροατίας, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βέτο από το σλοβενικό κράτος, μια μόλις ανάσα πριν την ένταξη, είναι ενδεικτικό της ανάγκης για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων σε πρώιμο στάδιο και όχι μετά την έναρξη των διαδικασιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα