ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΩ GUARDIAN

Μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ στέλνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, το οποίο έχει τίτλο «Το ελληνικό μήνυμα στη Μέρκελ».

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάλεξε την αριστερή βρετανική

εφημερίδα προκειμένου να απευθυνθεί δημοσίως στη γερμανίδα καγκελάριο και να στηλιτεύσει την πολιτική της λιτότητας. «Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει από την κρίση που προκάλεσε η λιτότητα, μόνο εάν επανασχεδιαστεί από και για το λαό» αναφέρει στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας, που αναλύει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. «Το 2008 και το 2009, η ύφεση ήταν αποτέλεσμα της διάχυσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έκτοτε, έχει προκληθεί και έχει γίνει βαθύτερη από την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την τρόικα. Οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν τον ελληνικό λαό» σημειώνει, διερωτώμενος γιατί όσοι χαράσσουν πολιτική στην Ε.Ε. επιμένουν στη λιτότητα.
«Για ποιο λόγο εμμένουν σε αυτό το καταστροφικό πολιτικό και οικονομικό μονοπάτι; Εμείς πιστεύουμε πως στόχος τους δεν είναι η επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά η δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο θα βασίζεται στα φτηνά εργατικά χέρια, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, χαμηλές δημόσιες δαπάνες και εξαίρεση του κεφαλαίου από την φορολογία. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η στρατηγική αυτή χρησιμοποιεί ενός είδους πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό που σκοπεύει στο να πείσει ή να εξαναγκάσει του Ευρωπαίους πολίτες να δεχθούν πακέτα λιτότητας χωρίς την οιαδήποτε αντίδραση. Οι πολιτικές του φόβου και του εκβιασμού που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της στρατηγικής αυτής», σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να αμφισβητήσει το νεοφιλελευθερισμό και να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο δρόμο της ανάκαμψης Αυτό το σχέδιο θα επιτύχει μόνο αν οι λαϊκοί αγώνες αλλάξουν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες έχουν ξεκινήσει ήδη και έχουν οδηγήσει στην άνοδο της αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Αυτές οι αξίες πρέπει να επικρατήσουν», προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεται στην άνοδο της Χρυσής Αυγής σημειώνοντας ότι αν δε σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, «η Ευρώπη θα γυρίσει πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν, το οποίο πιστεύαμε πως είχε περάσει ανεπιστρεπτί».

Keywords
Τυχαία Θέματα