ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η Parallaxi μέσα από τη δράση της η «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ξεκινά τον τρίτο χρόνο πρωτοβουλιών στην πόλη με μια «Κυριακή στο Δάσος Αλλιώς». Πεδίο δράσης το Σέιχ Σου, όπου θα γίνουν ενδιαφέροντα πράγματα (συμπεριλαμβανομένου και του καθαρισμού του).

Της Χαράς Ιωάννου

Το Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που κάθε καλοκαίρι παλεύει να επιζήσει

από τις απόπειρες εμπρησμών και όλο το χρόνο υφίσταται κάθε λογής παράνομες δραστηριότητες, δεν αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης. Από την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν όλοι μαζί στην προστασία του «πνεύμονα» της Θεσσαλονίκης.

Το ευρύ πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης» που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενίσχυσε την αντιπλημμυρική προστασία, την αντιπυρική προστασία και αναβάθμισε ποιοτικά το δασικό περιβάλλον, προσφέροντας μία ουσιαστική ανάσα στο «νερό του Σεΐχη». Μάλλον λίγοι ξέρουν πως αυτή είναι η σημασία του παράξενου ονόματος Σέιχ Σου. Κάποιοι άλλοι το αποκαλούν Κέδρινο Λόφο. Όποιο όνομα κι αν επιλέξουμε γι’ αυτό, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης απλώνεται σε μία έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων στις νότιες και νοτιοανατολικές πλαγιές του Χορτιάτη σε υψόμετρο 50 έως 450 μέτρων. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30 με στόχο την αναβάθμιση του υποβαθμισμένου τότε οικοσυστήματος, ενώ οι πρώτες ιστορικές καταγραφές για την ύπαρξη δάσους στην περιοχή εντοπίζονται ήδη στη Βυζαντινή περίοδο.

Ένα μοναδικό οικοσύστημα

Μία βόλτα στα μονοπάτια του αποκαλύπτει ένα οικοσύστημα πολύ πιο πλούσιο απ’ ό,τι ίσως μπορεί να φανταστεί ο κάτοικος του αστικού περιβάλλοντος. 277 είδη φυτών και δέντρων, κατά κύριο λόγο πεύκων, πλατανιών και κυπαρισσιών ανήκουν στη χλωρίδα του δάσους, ενώ η πανίδα περιλαμβάνει 18 είδη θηλαστικών, 95 είδη πτηνών, 21 είδη ερπετών και 4 είδη αμφίβιων. «Μία Κυριακή στο Δάσος… Αλλιώς» στις 7 Οκτωβρίου θα μας δώσει την ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουμε.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης, 15 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997, ξεκινά με μία guerilla έκθεση των φωτογράφων της Stereosis σε κεντρικά σημεία της πόλης που μας συστήνουν το δικό τους δάσος.

Την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου το ραντεβού δίνεται αρχικά στις 11:00 το πρωί Ζωολογικό Κήπο και τον χώρο αναψυχής Ατλαντίδα, πίσω από το Θέατρο Δάσους.

Τα δρώμενα στο Σέιχ Σου

- Οι εθελοντές του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» μαζί με όσους επιθυμούν να βοηθήσουν ξεκινούν με επεμβάσεις καθαρισμού στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που οι παιδικές δράσεις θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη… Ένα κυνήγι θησαυρού σας περιμένει…

- Έμπειροι ποδήλατες και τεχνικοί του mountain bike διδάσκουν μικρά μυστικά για τη σωστή χρήση τέτοιων ποδηλάτων σε όσους το επιθυμούν.

- Περιβαλλοντικές οργανώσεις παρουσιάζουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του δάσους ή τουλάχιστον ό,τι έχουμε επιτρέψει να επιζήσει…

-Εξαιρετικές δράσεις για παιδιά από ομάδες της πόλης. Κυνήγι θησαυρού και ξενάγηση στα μο

Keywords
Τυχαία Θέματα