ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Όργιο λαθρεμπορίας καυσίμων με εικονικές εξαγωγές και παράνομη διακίνηση αποκάλυψε έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή, η πολιτεία παραδέχεται ότι η εξίσωση φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης θα φέρει έκρηξη στο λαθρεμπόριο.

Η έρευνα με θέμα το λαθρεμπόριο παρουσιάστηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και

τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα.

Πιο συγκεκριμένα, επίσημα στοιχεία που δηλώνονται και στον ΟΗΕ δείχνουν ότι για παράδειγμα το 2009 εξήχθησαν από τη χώρα μας προς τη FYROM βενζίνες ντίζελ αξίας 134,5 εκατ. δολαρίων (222,9 χιλιάδες τόνοι), ενώ τα Σκόπια δήλωσαν ότι παρέλαβαν ποσότητες μόλις 12,3 χιλιάδων τόνων αξίας 10 εκατ. δολ.

Το 2010 δε, από τη χώρα μας πέρασαν στη γειτονική χώρα καύσιμα 55,8 εκατ. δολ., αλλά από τη FYROM δηλώθηκαν μηδενικές ποσότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα πρόκειται για εικονικές εξαγωγές. Οι λαθρέμποροι δηλώνουν στα σύνορα εξαγωγές, στη συνέχεια όμως, επιστρέφουν το βυτίο και διακινούν το φορτίο στη χώρα μας παράνομα. Άλλες φορές, δηλώνουν στο τελωνείο πως εξάγουν συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμων αλλά τελικά η ποσότητα που περνά τα σύνορα να είναι μικρότερη.

Η έρευνα του κ. Μάρδα έδειξε επίσης, ότι οι εξαγωγές καυσίμων από τη χώρα μας προς την Τουρκία και την Αλβανία είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που δηλώνουν οι γειτονικές αρχές. Είναι πολύ πιθανό, οι ποσότητες αυτές να μην δηλώνονται ως εξαγωγές καυσίμων αλλά ως παραγώγων πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι της Τουρκίας και της Αλβανίας να καλύπτουν τις δικές τους παράνομες διακινήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης παραδέχθηκε χθες, ότι τα κυκλώματα θα στραφούν πλέον προς το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο, εξαιτίας τις εξίσωσης των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα