ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟ

Χάος θα επικρατήσει στη χώρα, εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που περιγράφει με τους πλέον δραματικούς τόνους την κατάσταση, μιλώντας σε Γερμανική εφημερίδα. Τα χρήματα φθάνουν μέχρι το Νοέμβριο, δήλωσε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται προ της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησής της και συμπλήρωσε ότι εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει,  «μας περιμένει

το χάος». Η πολιτική του, υποστήριξε, βρίσκει συμφωνία ακριβώς επειδή «ο κόσμος γνωρίζει πως αυτή η κυβέρνηση είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πέραν του Νοεμβρίου εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση,  και ανέφερε ως πιθανή βοήθεια την επιλογή της ΕΚΤ να δεχθεί μετακύλιση της ωρίμανσης ελληνικού χρέους που διακρατεί. Ο Σαμαράς επανέλαβε επίσης ως «σημαντική ελάφρυνση» το ενδεχόμενο η ελληνική τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση να γίνει απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης, όπως εξετάζεται για την Ισπανία. «Το κλειδί είναι η ρευστότητα, για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση» δήλωσε ο Σαμαράς στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την επόμενη δόση, απάντησε: «Έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά το ταμείο θα έχει αδειάσει».
«Η ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει απευθείας μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), όπως εξετάζεται και για την Ισπανία. Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η χώρα είναι μεν έτοιμη να κάνει θυσίες αλλά πρέπει να είναι σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Ο πρωθυπουργός  υποστήριξε ότι η χώρα απειλείται ως σύνολο από «λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς» και από την άνοδο «ενός ακροδεξιού, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος», παραλληλίζοντας μάλιστα την συγκυρία με εκείνη της Βαϊμάρης. Σε αυτό το σημείο μάλιστα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, κινδυνεύει  η κοινωνική συνοχή, «όπως στη Γερμανία στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δίνει «τη μάχη τη ζωής του» υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες και να σφίξει τα δόντια, αν και «έχουμε χάσει σε πέντε χρόνια το ένα τρίτο του βιοτικού μας επιπέδου». Πρέπει όμως «να καταστεί σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είπε ότι «φτάνουν μέχρι το κόκαλο», επισημαίνοντας πως η χώρα «έχει φτάσει στο όριο του τι μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες της».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την γερμανική κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς εξήρε τον «σωστό τόνο» που βρήκε εσχάτως η Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως θεωρεί σημαντικό να επισκεφτεί η καγκελάριος την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε για τον Φίλιπ Ρέσλερ, για τον οποίο υποστήριξε ότι «δεν είναι προφανώς και ο καλύτερος σύμμαχός μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα