Εξετάζονται μέτρα για την προστασία του Νέστου

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Potočnik εξ ονόματος της Επιτροπής, αξιολογήθηκαν τα Σχέδια διαχείρισης λεκάνης ποταμού που υπέβαλε η Βουλγαρία στην ΕΕ. Μετά την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις προκειμένου να συζητήσει, μεταξύ άλλων, ποια μέτρα απαιτούνται ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι της σχετικής οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ).

Στην ερώτησή της η Μαριλένα Κοππά επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ο ποταμός Νέστος είναι από τις πιο σημαντικές αρτηρίες γλυκού νερού στα Βαλκάνια, δίνοντας ζωή στις περιοχές από τις οποίες περνάει,

τόσο στη Νότια Βουλγαρία όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Η ρύπανση του από τις χωματερές της Βουλγαρίας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, σε σημείο που η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη. (…)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δεσμευτεί να ζητήσει ενημέρωση από τις βουλγαρικές αρχές σχετικά με τις πιθανές πηγές ρύπανσης και την εφαρμογή της Οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, την Οδηγία για την υγειονομική ταφή και την Οδηγία ΟΠΕΡ (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης), καθώς και να ελέγξει το επίπεδο συμμόρφωσης της νομοθετικής εκτέλεσης της ΟΠΥ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ελάμβανε τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της».

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ρωτούσε μεταξύ άλλων την επιτροπή: «Τι μέτρα σχεδιάζει να πάρει η Επιτροπή σχετικά με την προστασία του ποταμού, που παρά την διοικητική κινητοποίηση των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να δέχεται την ρύπανση που προέρχεται από τη Βουλγαρία;».

Keywords
Τυχαία Θέματα