Άντον Γκραφ: Πορτραίτα μιας άλλης εποχής στο Βερολίνο

Ο καλλιτέχνης έχει μείνει στην ιστορία για την απεικόνιση διάσημων προσώπων, κατά τη διάρκεια του γερμανικού διαφωτισμού.
Η έκθεση «Άντον Γκραφ: πρόσωπα μιας εποχής» περιλαμβάνει 90 ζωγραφικά έργα και 50 σχέδια, από το εμβληματικό πορτραίτου του Φρειδερίκου του Μέγα, μέχρι αυτοπροσωπογραφίες και οικογενειακά πορτραίτα εμπόρων.
«Οι πιο σημαντικοί στοχαστές, ποιητές, πολίτες, βασιλιάδες, άνδρες και γυναίκες απαθανατίστηκαν σε τεράστια, εντυπωσιακά πορτρέτα. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ζωγραφικών έργων διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Μερικά από τα πιο διάσημα πορτραίτα

της γερμανικής ιστορίας, όπως του ποιητή Φρίντριχ Σίλερ ή του Φρειδερίκου του Μέγα, είναι δημιουργίες του Άντον Γκραφ. Όλοι στη Γερμανία γνωρίζουν αυτές τις εικόνες, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποιος τις ζωγράφισε. Το πιο κομβικό σημείο είναι πάντα τα μάτια. Το κύριο στοιχείο είναι η μαγεία του βλέμματος, ο τρόπος που το μάτι είναι ένα παράθυρο στην εσωτερική ζωή του απεικονιζόμενου προσώπου. Τα μάτια λοιπόν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι εικόνες εστιάζουν κυρίως στα πρόσωπα και όχι στο υπόλοιπο σώμα. Για τον ζωγράφο, στόχος είναι να δείξει την ψυχή και το πνεύμα των ανθρώπων. Ήταν πραγματική αυθεντία σ’ αυτόν τον τομέα» επισημαίνει ο Φίλιπ Ντέμαντ, διευθυντής της Πινακοθήκης.
Ο Γκραφ γεννήθηκε στη Βίντερχουρ, στη βόρεια Ελβετία το 1736. Το 1756 μετακόμισε στο Άουγκσμπουργκ και πριν περάσει πολύς καιρός, ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη για να αποθανατίσει βασιλιάδες και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Όταν πέθανε το 1813, ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους πορτρετίστες της εποχής του.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα