Μέσα στην καλή χαρά…

Βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και θα «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό από τις καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με την συνδρομή των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, εμφανίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα, το επιχείρημα που επικαλείται είναι ότι μετά από έξι άγονα χρόνια η οικονομία από το α΄ τρίμηνο του ’13 στο β’ παρουσίασε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Και βεβαίως

ελπίζει ότι η ύφεση θα κλείσει σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Στην θεωρία αυτό δείχνει σωστό: Εάν και εφόσον το ΑΕΠ της χώρας είναι μεγαλύτερο από εκείνο που υπολογιζόταν τότε το «κενό» περιορίζεται, αφού θεωρητικά η όποια καλύτερη εικόνα περιορίζει το «άνοιγμα» από τα αυξημένα έσοδα.

Εδώ όμως είναι το «κλειδί»: Το ενισχυμένο -ως επί το πλείστον από τον τουρισμό- «εισόδημα» δεν είναι και σίγουρο ότι θα μετατραπεί σε έσοδα για τον Κρατικό κορβανά.

Πόσο βέβαιο είναι ότι έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί όλα; Ή πόσο σίγουρο είναι τελικά πως θα εισπραχθούν και δεν θα μείνουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό για να τα διαχειριστούν για τα υπόλοιπα βασικά τους έξοδα οι «νοικοκύρηδες»;

Άλλωστε, ένα από τα «στοιχήματα» που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών αφορά τον Σεπτέμβρη: Αυτόν τον μήνα θα φανεί εν πολλοίς εάν οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον βαρύτατο φόρο εισοδήματος που τους έχει επιβληθεί, μαζί με τους φόρους για την περιουσία και ενώ έρχονται «πακέτο» τα «ραβασάκια» για τον Φόρο Πολυτελείας και τα τέλη κυκλοφορίας.

Βαριά φορολόγηση που δεν είναι σίγουρο πως μπορούν να σηκώσουν τα φυσικά πρόσωπα: Αν και υπάρχουν και οι όποιες ρυθμίσεις και η περιβόητη «ταυτότητα οφειλής».

Σε κάθε περίπτωση, τα «σημάδια» βελτίωσης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία θα είναι ο άσος που θα βγάλει η Αθήνα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για να πείσει τους δανειστές ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα