Με το βλέμμα στραμμένο στην τρόικα και ο ΣΥΡΙΖΑ

08:47 4/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη προαναγγέλλει την λήψη νέων μέτρων και εξαπολύει καθημερινές επιθέσεις στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της πως έχει ήδη συμφωνήσει για «μονόπλευρη λιτότητα». «Ενώ οι Απόκριες έχουν τελειώσει, η κυβέρνηση συνεχίζει να φορά τη μάσκα του σκληρού διαπραγματευτή απέναντι στην τρόικα. Δεν μπορεί, όμως, να κρύψει τη συμφωνία της στη συνέχιση της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας, των απολύσεων και της διάλυσης

του κοινωνικού κράτους, όσες φορές κι αν «μοιράσει» στα λόγια το πρωτογενές πλεόνασμα και όσες φορές κι αν διαφημίσει το τέλος του Μνημονίου», επισήμανε χθες η Κουμουνδούρου, προεξοφλώντας πως… τα χειρότερα έρχονται.

Το σταυροδρόμι των μέτρων

Ωστόσο, πέραν των λεκτικών επιθέσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν με αγωνία την τελική έκβαση των συζητήσεων μεταξύ του Μαξίμου και των εκπροσώπων των δανειστών, προεξοφλώντας πως απ΄ αυτή θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον –αλλά και αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να δουν αν οι «τροϊκανοί» θα επιλέξουν να «κάνουν τα στραβά μάτια» στις ολιγωρίες της κυβέρνησης προκειμένου να την διευκολύνουν πολιτικά ή αν θα ζητήσουν τώρα όσο περισσότερα μέτρα μπορούν, καθώς η πίεση των ομολόγων του λήγουν τον Μάιο είναι μάλλον από τους τελευταίους μοχλούς εκβιασμών της τρόικας προς την κυβέρνηση. «Αν αναγκάσουν τον Σαμαρά να πάρει μέτρα πριν τις Ευρωεκλογές, είναι χαμένος και οι εθνικές εκλογές δε θα αργήσουν. Αν τον διευκολύνουν προς χάρη της πολιτικής σταθερότητας, τότε θα ξαναμιλήσουμε για εκλογές από φθινόπωρο, εκτιμά κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου, εκθέτοντας τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, αξιολογώντας τις επαφές των υπουργών με τους «τροϊκανούς» ως αργά χθες το βράδυ, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα-εκτίμηση ότι η τρόικα προς το παρόν δεν εγκαταλείπει το σκληρό πρόσωπο και φαίνεται να τα θέλει όλα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν μία τελική «χαλάρωση» των απαιτήσεων των δανειστών, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προλάβει το ορόσημο του Eurogroup της 10ης Μαρτίου και αρχίσουν να γίνονται τα πράγματα… επικίνδυνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα