Συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος στην Ουκρανία

Ενώ στην Κριμαία, συνεχίζουν να ηχούν τύμπανα πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν στη στρατιωτική άσκηση αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η στρατιωτική άσκηση, για την οποία η Μόσχα επέμενε πως δεν συνδεόταν με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η άσκηση διεξήχθη στη δυτική Ρωσία, στα

σύνορα με την Ουκρανία.

Έληξε το τελεσίγραφο χωρίς... απρόοπτα

Σήμερα (Τρίτη) στις 5.00 έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, για την παράδοση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Κριμαία, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί καμία στρατιωτική κίνηση.

Αυτό φαίνεται ότι ήταν το πρώτο θερμό επεισόδιο του ακήρυχτου ψυχολογικού πολέμου ανάμεσα στις δύο πλευρές με επίκεντρο την Κριμαία. Από την πλευρά το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Προειδοποίηση Ομπάμα στη Ρωσία

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είχαμε ηχηρή παρέμβαση για τα γεγονότα στην Ουκρανία τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί απομονωμένη από την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Ομπάμα εκτίμησε ότι έχει διαμορφωθεί συναίνεση σε διεθνές επίπεδο περί του ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, επισήμανε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους (σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες) να εξετάσουν εάν και κατά πόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Ομπάμα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

«Παζάρι» με την Κριμαία και στο βάθος εμπάργκο

Ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές όπλων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία.

Την είδηση μεταδίδει η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα πάντα με την WSJ, το προσχέδιο επικροτεί την έως τώρα αντίδραση των ουκρανικών Αρχών στις ρωσικές κινήσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία ως «εισβολή» και καλεί τη Μόσχα να αρχίσει άμεσα επαφές με το Κίεβο.

Το ίδιο προσχέδιο καλεί τη Ρωσία να «αποσύρει άμεσα» τις δυνάμεις της στις μόνιμες βάσεις της, και αναστέλλει τις προετοιμασίες των ευρωπαϊκών μελών του G8 για συμμετοχή στη σύνοδο του Σότσι τον Ιούνιο.

Η Ε.Ε. επαναβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμβάλει στην οικονομική στήριξη της Ουκρανίας αλλά και να προσφέρει εκ νέου συνθήκη συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Επιπλέον, το προσχέδιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω στοχευμένων μέτρων αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Ρωσίας.

Αναστολή των συνομιλιών με τη Ρωσία για τη βίζα αποφάσισε η Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα (03/03) να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας εξαιτίας της εισβολής της στην Κριμαία, αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που αναμένεται να εκδοθεί.

Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου.

«Η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για τα θέματα που αφορούν την έκδοση άδειας εισόδου (βίζας) καθώς και για μια νέα συμφωνία», αναφέρει το προσχέδιο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα