Νέος κύκλος επαφών των δανειστών με υπουργούς σήμερα

08:18 4/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο», καθώς ο συντελεστής δυσκολίας έχει ανέβει κατακόρυφα, με τους δανειστές να δείχνουν ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους, για την εφαρμογή των 329 μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, αλλά και το σαφή προσδιορισμό των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, δεν δείχνουν να βιάζονται να κλείσουν τη συμφωνία, καθιστώντας έτσι μακρύ και ανηφορικό το δρόμο μέχρι την εκταμίευση των δόσεων.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να κλείσει τη συμφωνία ακόμα

και στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, αλλά όλα δείχνουν πως η χώρα μας μπορεί να προσβλέπει μόνο σε δήλωση πολιτικής στήριξης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και όχι σε έγκριση της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων, όπως αρχικά ήλπιζε.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους στο δημοσιονομικό πεδίο, συμφωνώντας ότι δεν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για τη φετινή χρονιά. «Δεν υπάρχει πλέον κανένα δημοσιονομικό θέμα. Εκλεισε και το 2014», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, μετά τη συνάντηση με τους ελεγκτές της τρόικας. Εντούτοις, η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 παραμένει υπό εξέταση, καθώς η τρόικα ουσιαστικά ζητάει να διατεθεί μόνο ένα μέρος του σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ανέργους) και το υπόλοιπο να διατηρηθεί ως «μαξιλάρι» σε περίπτωση που προκύψουν «τρύπες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ιδίως λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους ενστόλους κ.λπ.

Στη συζήτηση για το θέμα αυτό καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα του Φεβρουαρίου, που αναμένονται σήμερα.

Οι ελεγκτές της τρόικας, όπως συνηθίζουν, διατηρούν όλα τα θέματα ανοιχτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας συνολική συμφωνία: Σύμφωνα δε, με τα όσα έλεγαν κοινοτικές πηγές παρά το ότι ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός εξαιτίας των ευρωεκλογών του Μαΐου, οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα μπορούσαν να ληφθούν, αν χρειαστεί και σε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών μετά το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «η αξιολόγηση κρατά ήδη αρκετό και καιρό και θα πρέπει αυτή τη φορά να ολοκληρωθεί. Δεν θα πρέπει λοιπόν να πιεστούμε από το χρόνο για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα