Με το δάκτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ-Βρετανία

Οι δύο άνδρες εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού, καθώς όπως εκτιμούν η κυβέρνηση Άσαντ πραγματοποίησε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού.

Οι κ.κ. Ομπάμα και Κάμερον εξέφρασαν «τη βαθιά ανησυχία τους για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως αναφέρει το Λονδίνο, η απροθυμία του Σύρου Προέδρου να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ υποδηλώνει,

πως έχει κάτι να κρύψει.

Η βρετανική κυβέρνηση διαμηνύει, πως «η σημαντική χρήση χημικών όπλων θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα».

Η Συρία δέχεται έρευνα

Πάντως λίγο αργότερα η Δαμασκός συμφώνησε να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να διεξάγουν έρευνα άμεσα σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.
«Μια συμφωνία συνήφθη σήμερα στη Δαμασκό ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα ‘Εθνη στη διάρκεια της επίσκεψης της Υπάτης Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, ‘Αντζελα Κέιν, ώστε να επιτραπεί στην ομάδα του ΟΗΕ υπό τον καθηγητή ‘Ααακε Σέλστρομ, να ερευνήσει σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην περιφέρεια της Δαμασκού», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
«Η συμφωνία αυτή έχει άμεση ισχύ. Ο ΟΗΕ και η συριακή κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσουν για την ημερομηνία και την ώρα της επίσκεψης της ομάδας του ΟΗΕ στις περιοχές για τις οποίες υπήρξε συμφωνία», υπογράμμισε το υπουργείο

Πολεμικά σχέδια εξετάζει ο Ομπάμα

Εν τω μεταξύ στο Λευκό Οίκο παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρο Ομπάμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στη Συρία.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψε, πως ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη με το Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ για να του επισημάνει πως, «αν το συριακό καθεστώς δεν είχε τίποτε να κρύψει, θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο» που φέρεται ότι έγινε η χημική επίθεση.

Ιράν: Εάν επιτεθείτε στη Συρία θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες

Την ίδια ώρα το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην παραβιάσουν την «κόκκινη γραμμή» στη Συρία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε “σοβαρές συνέπειες”, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

«Η Αμερική γνωρίζει το όριο της κόκκινης γραμμής του συριακού μετώπου και οποιαδήποτε παραβίαση της κόκκινης γραμμής της Συρίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μασούντ Τζαζαγερί, υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα