Χορός δισεκατομμυρίων στην «πλάτη» των ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ

Έλλειμμα 100 εκατομμυρίων χρεώνεται κάθε μήνα ο ΕΟΠΠΥ από τις σπατάλες και τα οφέλη που αποκομίζουν οι γιατροί από την εκτεταμένη συνταγογράφηση.

Η υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων επιβαρύνει το Ταμείο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων κι αφ’ ετέρου να πολλαπλασιάζονται τα χρέη, που μόνο φέτος υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι «χρωστούμενα» των προηγούμενων ετών αγγίζουν τα 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκλονιστικά, τα στοιχεία

που παραθέτει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», σύμφωνα με τα οποία γενικός γιατρός στη Μακεδονία χορήγησε 4.388 συνταγές σ’ ένα μήνα, ενώ παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές συνολικής δαπάνης 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής τα 3.400 ευρώ.

Αρκετές είναι κι οι περιπτώσεις που γιατροί συνταγογραφούν σε συγκεκριμένα φαρμακεία όπου ουκ ολίγες φορές επωφελείται συγγενικό τους πρόσωπο.

Από «ακτινογραφία» σκοπεύει να περάσει τους εμπλεκόμενους γιατρούς το υπουργείο Υγείας κι επιπλέον θα υπάγονται σε φορολογικό έλεγχο αν προκύπτουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις στη συνταγογράφηση.

Εκ του πονηρού στοχοποίηση του συνόλου των γιατρών που στηρίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αμείβονται, διαβλέπει πίσω από τα ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ και τις υπερσυνταγογραφήσεις ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του, καλώντας το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει όλα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα