ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ

Σαφές και αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο με τους στόχους αλλά και τις επενδύσεις που θα δεσμευτούν να υλοποιήσουν, εφόσον αποκτήσουν τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, θα κληθούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία θα καταστεί σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ να γίνει όχι μόνο με κριτήρια ποσοτικά, δηλαδή το ύψος του τιμήματος που

θα προσφερθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες, αλλά και με κριτήρια ποιοτικά.

Προ ημερών ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας κ. Α. Παπαγεωργίου μιλώντας σε δύο ενεργειακά συνέδρια, είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε για πρώτη φορά μιλήσει για ποιοτικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ. Εξειδικεύοντας μάλιστα, είχε τονίσει ότι θα πρέπει η αποκρατικοποίηση να εξυπηρετεί τους διαχρονικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και ειδικότερα για το αέριο, το στόχο να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ευρώπης και των Βαλκανίων, για αέριο από διάφορες πηγές.

Ταυτόχρονα, εκτός από τους γεωπολιτικούς στόχους, ο νέος επενδυτής θα πρέπει να συμφωνήσει –εφόσον αποκτήσει το ΔΕΣΦΑ– στην υλοποίηση των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη του δικτύου του φυσικού αερίου, το επενδυτικό πρόγραμμα κ.λπ.

Όλες αυτές οι παράμετροι θα πρέπει να αποτυπώνονται σαφώς στους όρους του διαγωνισμού στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, αλλά και να προσμετρηθούν κατά την αξιολόγηση των προσφορών που θα κατατεθούν. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως όλα δείχνουν, θα κληθεί το ΤΑΙΠΕΔ να ενσωματώσει στο διαγωνισμό την παρουσίαση εκ μέρους του επενδυτή αναλυτικού business plan ανάπτυξης της ΔΕΠΑ, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις υλοποίησης επενδύσεων και το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια για την έκβαση της διαδικασίας.

Έχοντας λοιπόν ήδη την προεργασία που έχει γίνει για την αποκρατικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η επόμενη φάση του διαγωνισμού και να ξεκινήσουν κανονικά οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους ώστε να προχωρήσει η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η εμπειρία πάντως δείχνει ότι από τους 14 ενδιαφερόμενους δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις, όπως π.χ. η δημιουργία κονσόρτιουμ εταιρειών που θα διεκδικήσουν με καλύτερους όρους τη ΔΕΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα