ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ LOGISTICS ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Tank storage terminal» αντίστοιχο σε μέγεθος με αυτό στο Θριάσιο Πεδίο, επένδυση ύψους 300 – 500 εκατ. ευρώ, ενδιαφέρεται να δημιουργήσει στην Κρήτη Ολλανδικός όμιλος, που δραστηριοποιείται στον τομέα των logistics.

Αυτό γνωστοποίησε ο Ολλανδός πρέσβης Kees Van Rij σε συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη

από τον οποίο ζήτησε να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδικός όμιλος συζητά με εκπροσώπους της Invest Ιn Greece εδώ και ένα περίπου χρόνο, πριν υποβάλει αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για το fast track.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η VOPAK, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, με έδρα την Ολλανδία, επιδιώκει να κάνει μια μεγάλη επένδυση στη νότια Κρήτη με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των εταιρειών για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι αποθηκευτικοί χώροι των δεξαμενών, στους οποίους θα απασχολούνται 200 άτομα, θα βρίσκονται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων γης κοντά σε λιμάνι. Με το ελληνικό κράτος οι Ολλανδοί επιθυμούν να υπογράψουν σύμβαση που ίσως αφορά και συνδρομή για τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας (πρέπει κάθε κράτος για λόγους ασφαλείας να έχει στρατηγικά αποθέματα καύσιμων), ενώ προτίθενται να δώσουν και όποια λογική αντιπαροχή τους ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους δήμους.

Η Κρήτη είναι μια από τις τέσσερις περιοχές που έχει επιλέξει η εν λόγω εταιρεία για να κάνει τον τερματικό σταθμό της- οι άλλες περιοχές εναλλακτικά είναι στην Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι διελεύσεις από τα στενά του Σουέζ, η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και ό,τι έρχεται στην περιοχή από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Με τον Ολλανδό πρέσβη ο κ. Χατζηδάκης συζήτησε επίσης θέματα όπως η τεχνική βοήθεια που παράσχουν Ολλανδοί εμπειρογνώμονες για προώθηση εξαγωγών, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά και η φορολογική διοίκηση και ο έλεγχος των δαπανών.

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Ισπανό πρέσβη Alfonso Lucini με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται ισπανικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Σχετικά με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ισπανικές κατασκευαστικές εταιρείες μετέχουν στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την Ιονία Οδό και τον Ε65.  Η προσδοκία είναι τα έργα να ξεκινήσουν ξανά μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το χρηματοδοτικό, καθώς οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση των έργων.

Τέλος ο Ισπανός Πρέσβης ζήτησε τακτική πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα.

Αναφερόμενος συνολικά στις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με πρέσβεις χωρών – μελών της ΕΕ και τρίτων ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: “Είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική για επενδύσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην κατεύθυνση αυτή γιατί οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα