«ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ» ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

15:45 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Στις τελευταίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την ελευθερία διάδοσης της είδησης βρίσκεται η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητης Αρχής.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Στην ομάδα των χωρών «με μερική ελευθερία των ΜΜΕ» συμπεριλαμβάνεται η ΠΓΔΜ, στην τελευταία έκθεση του «Freedom House» για την ελευθερία έκφρασης στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών, η ΠΓΔΜ βρίσκεται μαζί με τη Μολδαβία στην 115η θέση σε σύνολο 197 χωρών, έχοντας υποχωρήσει 17 θέσεις σε σχέση με την έκθεση του 2011.

Όπως σημειώνουν τα ίδια τα media των Σκοπίων, το γεγονός αυτό φανερώνει ότι η ελευθερία τoυς στη χώρα έχει επιδεινωθεί, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Στη νέα έκθεση του «Freedom House» η Σερβία κατατάσσεται στην 77η θέση, το Μαυροβούνιο στην αμέσως προηγούμενη και η Βουλγαρία στην 78η θέση, ενώ η Κροατία κατετάγη 84η με την Βοσνία- Ερζεγοβίνη στη 95η θέση.

Ωστόσο πρέπει να τονισθεί ιδιαιτέρως, ότι όλες οι βαλκανικές χώρες συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα χωρών με «μερική ελευθερία».

Όπως δηλώνουν δημοσιογράφοι και αναλυτές στα Σκόπια, το γεγονός πως η ΠΓΔΜ μοιράζεται την ίδια θέση με τη Μολδαβία, ενώ όλες οι άλλες χώρες της περιοχής βρίσκονται σε καλύτερες θέσεις, υποδηλώνει πως η κατάσταση σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στην ΠΓΔΜ έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο.

«Η είδηση είναι συγκλονιστική. Η λογοκρισία δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο η οικονομική εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή», τόνισε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», Σόνια Κραμάρσκα, η οποία επισήμανε την επείγουσα ανάγκη αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα.

Πρόσθεσε δε ότι η δημοσιογραφία στη χώρα της στραγγαλίζεται. «Εξακολουθούμε να είμαστε στο ίδιο σημείο και δυστυχώς η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, η οποία προκαλεί διαχωρισμό μεταξύ και των δημοσιογράφων, αποδίδει αποτελέσματα», ανέφερε ο αρχισυντάκτης του αλβανόφωνου τηλεοπτικού σταθμού «Alsat-M», Μουχάμεντ Ζεκίρι.

Κι ενώ γράφονται αυτά για τα μέσα στα Σκόπια από ανεξάρτητες Αρχές, σε λίγη ώρα αρχίζει εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την προστασία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε εύφλεκτες ζώνες. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και συνδιοργανώνεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Στην εκδήλωση μετέχουν και Ελληνες φωτοδημοσιογράφοι όπως ο εμπειρότατος φωτορεπόρτερ του Ασσοσιέητεντ Πρες Λευτέρης Πιταράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα