ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

15:45 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Δυνατότητα μετάβασης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα, αποκτούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

Τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών υπέγραψαν, την τελευταία στιγμή, υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της μετάβασης, όπως ορίζεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Πρόκειται για απόφαση που δίνει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους του Οργανισμού, καθώς η ασφυξία στην αγορά δεν τους δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν

στις υποχρεώσεις τους προς το ταμείο. Βέβαια, για να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης, θα πρέπει πρώτα, εάν χρωστούν, να διακανονίσουν τα χρέη τους.

Αναλυτικά, δίνεται δικαίωμα επιλογής της αμέσως κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστική κατηγορία από την κατηγορία στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά. Προσοχή, αυτό το δικαίωμα το έχουν, μόνο όσοι  ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών και είναι ενήμεροι. Επίσης, δικαίωμα επιλογής έχουν και οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που είχαν επιλέξει να μεταταχθούν προαιρετικά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν επανέλθει στην υποχρεωτική.

Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει για όσο χρόνο οι ασφαλισμένοι είναι ενήμεροι, τόσο γιατί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους όσο και γιατί τηρούν τους όρους της τυχόν ρύθμισης. Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος κατατάσσονται στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν την αίτηση και σε κάθε περίπτωση στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έως 31/12/2014 κατατάσσονται αυτοδίκαια από 1//1/2015 στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν υποβάλλει αίτηση.

Ασφαλισμένοι που επέλεξαν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν οποτεδήποτε να επανέλθουν στην υποχρεωτική κατηγορία, με αίτησή τους.

Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου, άπαξ και ισχύει έως  31/12/2014. Η κατάταξη στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία και η καταβολή των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από το επόμενο προς έκδοση δίμηνο μετά την ημερομηνία αίτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα