ΠΩΣ ΒΑΡΥΝΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΙ ΔΕΚΟ

15:45 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

«Βαρίδι» ήταν για το δημόσιο χρέος 19 ΔΕΚΟ: Τα οικονομικά τους αποτελέσματα βελτιώνονται πάντως ελέω του «μαχαιριού» στους μισθούς και των επερχόμενων αυξήσεων σε τιμολόγια, αλλά μία νέα «πληγή» μοιάζει να ανοίγει.. Οι καταπτώσεις εγγυήσεων.  

Του Βαγγέλη Δουράκη

Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, εκτιμούν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ

για το 2011 θα παρουσιάσουν βελτίωση, καθώς το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 518 εκατ ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για «άνοιγμα» 771 εκατ ευρώ.

Εφόσον συμπεριληφθούν και οι καταπτώσεις των εγγυήσεων που έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ, το τελικό ισοζύγιο υπολογίζεται να «κλείσει» για το 2011 στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό περιορίστηκαν στα 846 εκατ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το2010, όταν το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο «ψαλίδι» των μισθών, μια πρακτική που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια: εξοικονομήσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις αυξήσεις τιμολογίων στο άμεσο μέλλον, αλλά και ελέω της αναδιάρθρωσης που συνολικά επιδιώκεται στις ΔΕΚΟ μέσω των πολυετών επιχειρησιακών σχεδίων τους .Κομβικό σημείο τους η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών σε όσες ΔΕΚΟ παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης με την εξομοίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

Πέρυσι πάντως, οι ΔΕΚΟ συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αύξηση του χρέους: Η αναταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση (μετά από το γνωστό έλεγχο της ΕΛΣΤΑΤ) 19 ΔΕΚΟ έφερε και την ενσωμάτωση του συνολικού χρέους τους από το ελληνικό δημόσιο (τον Δεκέμβριο του 2011).

Ο λόγος για 17,75 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο «κομμάτι» αυτού του χρέους προήλθε από συγκεκριμένες εταιρείες: Ο ΟΣΕ είχε συνολικά χρέη 8,45 δισ. ευρώ, ο ΕΛΓΑ 3,17 δισ. ευρώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ 905 εκατ. ευρώ, η Αττικό μετρό1,56 δισ. ευρώ, η ΕΘΕΛ 1,47 δισ. ευρώ, οι ΗΣΑΠ 565 εκατ. ευρώ και η ΕΑΣ 895 εκατ.  ευρώ.

Μικρότερα ή μηδενικά ήταν τα χρέη των εταιρειών: ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΟΔ , Κοινωνία της Πληροφορίας ,ΕΟΤ, ΕΤΕΡΠΣ, ΕΡΤ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΤΡΑΜ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Ηλεκτρομηχανική Κύμης. Πλέον οι εταιρείες αυτές αποτελούν κομμάτι του ελληνικού δημοσίου.

Για τα επόμενα χρόνια όμως φαίνεται πως ανοίγει στον κρατικό προϋπολογισμό μία νέα πληγή από τις ΔΕΚΟ, οι καταπτώσεις εγγυήσεων: Από 799 εκατ. ευρώ το 2010 αυξήθηκαν πέρυσι σε 1,2 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, φτάνοντας έως το 1,8 δισ. ευρώ το 2013.

Συνολικά το ελληνικό δημόσιο το 2011 είχε παράσχει εγγυήσεις ύψους 15,8 δισ. ευρώ προς ΔΕΚΟ, έναντι 18,1 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Οι μεταβιβάσεις περιορίζονται δραστικά σε 846 εκατ. ευρώ πέρυσι (από 4,3 δισ. ευρώ το 2010).

Keywords
Τυχαία Θέματα