ΛΙΒΥΗ: ΧΑΟΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

09:10 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Λιβύη η κατάσταση στην Αφρικανική χώρα χαρακτηρίζεται χαώδης.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οκτώ μήνες μετά από το θάνατο του Καντάφι δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η πτώση του άνοιξε τις χρόνιες πληγές διχασμού στη χώρα. Τις προάλλες λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές

της 7ης Ιουλίου, στη Βεγγάζη διοργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση υπέρ της αυτονομίας της Κυρηναϊκής από την Τριπολίτιδα.

Στα δυτικά της χώρας προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, η κατάσταση είναι δραματική. Στην πόλη Ζιντάν ακόμη θρηνούν τον πατέρα εννέα παιδιών που μαρτύρησε στα χέρια κάποιων ανταρτών. Υπενθυμίζουμε ότι ο γιός του Καντάφι, Σάιφ που προοριζόταν για διάδοχός του, είναι ακόμη όμηρος ανταρτών της Ζιντάν οι οποίοι δεν τον παραδίδουν στις επίσημες αρχές στην Τρίπολη. Εκεί κρατούνταν μέχρι και χθες τέσσερα στελέχη του Διεθνούς Δικαστηρίου τα οποία είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπίας. Οι τέσσερις αξιωματούχοι του Δικαστηρίου αφέθησαν ελεύθεροι χθες μετά από έντονες διεθνείς παρεμβάσεις.

Οι μάχες σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Λιβύης όπου επικρατεί η αναρχία συνεχίζονται. Μόνον την περασμένη εβδομάδα πρέπει να σκοτώθηκαν περισσότερα από 100 άτομα. Στη Λιβύη η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια των καλά εξοπλισμένων ταξιαρχιών που πολέμησαν εναντίον του Καντάφι. Στη Βεγγάζη, όπου βρίσκεται η έδρα της μεταβατικής κυβέρνησης υπάρχουν τεράστια προβλήματα καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια κυρίως από τις οργανώσεις Ισλαμιστών.

Ουδείς είναι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι οποίες σημειωτέον έχουν ήδη αναβληθεί για μία φορά. Οι υπεύθυνοι των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στη χώρα πιστεύουν ότι αυτή τη φορά οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά. Οι Λίβυοι επιζητούν την αλλαγή. Ελάχιστοι αναπολούν το παρελθόν. Όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα έως ότου ο δρόμος προς τη δημοκρατία ανοίξει για τα καλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα