ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ» ΚΑΙ «ΡΗΤΡΑ ΥΦΕΣΗΣ» ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΡΑΪΧΕΝΠΑΧ

08:40 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

«Στρατευμένος» στην γραμμή της …ελληνικής Κυβέρνησης αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ, που θα έχει συνάντηση τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, όσο και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Λίγες ώρες πριν η Αθήνα μπει στην μάχη με τους εκπροσώπους των

πιστωτών της, στο πρόσωπο του Χόρστ Ράιχενμπαχ αναμένεται να βρει έναν ανέλπιστο σύμμαχο που ούτε λίγο ούτε πολύ θα μιλήσει για την ανάγκη ενός «αναπτυξιακού σχεδίου Μάρσαλ».

Αν και ο Γιοργκ Άσμουνσεν της ΕΚΤ ήταν μάλλον «κοφτός» όσον αφορά σε πιθανή αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για ανάπτυξη λέγοντας ότι «η ελληνική οικονομία θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων που της χορηγούνται αφού μόνο το 35% έχει απορροφηθεί έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής» -δίνοντας έτσι και το «στίγμα» των προθέσεων της τρόικα- ο Χόρστ Ράιχενμπαχ όμως έχει επιλέξει  άλλο δρόμο

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας δράσης, σήμερα, θα προβάλει μιλώντας στο συνέδριο του Economist την ανάγκη για ενεργό στήριξη της Ελλάδας από την Ευρώπη , με χρήματα και δράσεις, προκειμένου  να ξεκολλήσει η ελληνική οικονομία από την ύφεση.

Όπως και να έχει η επανέναρξη των συνομιλιών με την τρόικα -οι επικεφαλής της θα κατασκηνώσουν στην Αθήνα από Πέμπτη μέχρι και Σάββατο- θα περιέχει στην «ατζέντα» και το «καυτό» θέμα των «ενέσεων ανάπτυξης». Έτσι, αν η μισή «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου αφορά στα μέτρα λιτότητας για να μειωθεί το έλλειμμα, η άλλη μισή θα αφορά στα μέτρα ενίσχυσης  της Ανάπτυξης, που ήταν και βασικό ζήτημα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το οπλοστάσιό του απέναντι στην τρόικα και θα επικαλεστεί πως κάποιες ανάσες που θα συμβάλλουν και σε μερική αναθέρμανση της οικονομίας, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες από την στιγμή που οι προβλέψεις του Φεβρουαρίου για ύφεση 4,7% εφέτος, στις οποίες βασίστηκε στο νέο Μνημόνιο, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υφυπουργός του Νότης Μυταράκης που θα παραστούν και θα μιλήσουν σήμερα στο ίδιο συνέδριο με τον Χόρστ Ράιχενμπαχ, θα τονίσουν πως εφόσον η ύφεση βαθύνει έως και 7% σε ετήσια βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν οι στόχοι στο Μνημόνιο και θα πρέπει να αναθεωρηθούν, όπως και πολλά από τα μέτρα που το συνιστούν.

Γραμμή της κυβέρνησης είναι τώρα πως όσα μέτρα και αν ληφθούν, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν εφόσον δεν υπάρξει ξανά προοπτική Ανάπτυξης. Ο επικεφαλής της Task Force από πλευράς του θα  παρουσιάσει σαν ένα αναπτυξιακό «μπουμ» τα τεράστια κοινοτικά και επιχειρηματικά κεφάλαια που έχουν προορισμό την Ελλάδα, αρκεί όμως πρώτα να ομαλοποιηθούν οι περιστάσεις.

Αναμένεται μάλιστα ο κ. Ράιχενμπαχ να στείλει και μήνυμα πως η αντιευρωπαϊκή ρητορεία των κομμάτων, που πυροδοτήθηκε και με την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ,

Keywords
Τυχαία Θέματα